Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44868
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Pieczeń wieprzowa Chai – Sui[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina białego
1 łyżeczka tartego imbiru
2 łyżki cukru
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Umyte i osuszone mięso polać marynatą i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mięso piec do momentu aż po nakłuciu wypływający sos będzie bezbarwny. Podczas pieczenie mięso polewać powstałym sosem i obracać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Ragu z wieprzowiny i ziemniaków[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg mięsa wieprzowego
2 cebule
4 średnie ziemniaki
1 pietruszka
1 marchewka
1 szklanka bulionu mięsnego
ulubione zioła
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Umyte mięso pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Obraną marchew, pietruszkę i cebulę pokroić w plastry. Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, przyprawić i oprószyć ulubionymi ziołami. Piec w piekarniku, 20 minut pod przykryciem, następnie odkryć i dopiec.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Zupa mięsna z pieczarkami[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg mięsa bez kości
20 dkg pieczarek
1 litr bulionu mięsnego
½ cebuli
1 marchewka
10 dkg liści szpinaku
olej
2 ugotowane jajka
gęsta śmietana
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Marchew, cebulę i pieczarki obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, przyrumienić na nim mięso, dodać marchew, cebulę, pieczarki i dusić razem aż cały płyń odparuje. Wszystkie składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez kilka minut. Szpinak pokroic w paseczki i pod koniec gotowania dodać do zupy, przyprawić. Podawać z połówka jajka i łyżką śmietany (nie mieszać).
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka makaronowa kreolska[/color]
Składniki:[/b]
40 dkg makaronu kolanka
1 duża mandarynka lub 2 mniejsze
1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze
1 jabłko
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebulą
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Mandarynkę umyć w gorącej wodzie, na tarce zetrzeć skórkę aby powstały długie wiórka., obrać, podzielić na części które obieramy z błon, pokroić w kostkę. Jabłko i brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić z nasion, cebulę obrać, pokroić podobnie jak owoce. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Oliwę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzy, rozgniecionym ząbkiem czosnku, polać sałatkę, ponownie wymieszać. Przełożyć do salaterki, udekorować zieleniną i wiórkami ze skórki mandarynki.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Brukselka zapiekana z kiełbasą[/color]
Składniki:[/b]
1 kg brukselki
30 dkg kiełbasy
2 łyżki masła
1 średnia marchewka
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz, cukier

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Brukselkę jeśli potrzeba oczyścić z uszkodzonych liści, marchew obrać, pokroić w plastry. W rondlu zagotować wodę, posolić, dodać brukselkę, gotować około 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Z mąki i masła sporządzić złocistą zasmażę, wlać mleko, i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odstawić aby sos wystygł. Kiełbasę pokroić, wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego wysypanego tartą bułką. Do chłodnego sosu wybić jajko, dokładnie wymieszać, polać sosem brukselkę i pozostałe składniki, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 15 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab [/b]