Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44864
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Sałatka z kurczaka i gruszki[/color]
Składniki:[/b]
2 pieczone udka z kurczaka
1 twarda gruszka
1 por
4 łyżki majonezu
1 łyżka sosu chili

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Białą część pora dokładnie oczyścić i umyć, przekroić wzdłuż na połowę, posiekać, przelać wrzątkiem na sicie. Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso z udek kurczaka obrać z kości, pokroić w kostkę podobnej wielkości jak z gruszki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić, polać majonezem wymieszanym z sosem chili.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
[b][color=#0000FF]Sałatka Cezar[/color]
Składniki:[/b]
1 upieczona pierś z kurczaka
2 pomidory
liście zielonej sałaty
½ szklanki małych grzanek z białego pieczywa
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Piersi pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do grzanek i pomidorów. Umytą i osuszoną sałatę porozrywać palcami na nieduże kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, polać majonezem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
[b][color=#0000FF]Kolorowa sałatka warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg pieczonych piersi z kurczaka
2 owoce granatu
1 burak ćwikłowy ugotowany
4 jajka
1 szklanka majonezy
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Zacznę od uwagi praktycznej, w trakcie przygotowań wszystkie składniki odkładać do osobnych miseczek. Z owoców granatu wybrać miąższ. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę wielkości kostki jajek. Podobnie postępujemy z burakiem i mięsem. Każdy ze składników, z wyjątkiem miąższu granatu, przyprawić, wymieszać z majonezem. W szklanej salaterce układamy kolejno (od dna) buraki, ziemniaki, mięso, miąższ granatu. Sałatka świetnie się prezentuje w salaterce z przezroczystego szkła.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
[b][color=#0000FF]Wykwintna sałatka Kaprys[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg szynki drobiowej
10 dkg ugotowanego ozorka wieprzowego
10 dkg polędwicy sapockiej
10 dkg marynowanych grzybów
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
zielona sałata

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wędlinę i ozorek pokroić w plastry o grubości około 5 mm, a następnie w słupki. Ocet bardzo dokładnie wymieszać z oliwą, przyprawić sola i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem z oliwy i octu. Na półmisku ułożyć umyte liście sałaty, a sałatkę ułożyć w zgrabny kopczyk. Oprószyć drobniutko posiekaną zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
[b][color=#0000FF]Polewka kukurydziana z boczkiem[/color]
Składniki:[/b]
40 dkg kukurydzy konserwowej
20 dkg boczku wędzonego
3 ziemniaki
1 cebula
2 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia: [/b]
Kukurydze zmiksować w Benderze. Cebulę obrać pokroić w drobniutka kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Do rondla z cebulą wlać dwie szklanki wody, dodać ziemniaki i pokrojony na kilka części boczek, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki i kukurydzę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dolać mleko, zagotować i przyprawić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]