Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44863
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Risotto z owocami morza[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg mixu skorupiaków morskich
2 szklanki bulionu z drobiu
4 łyżek masła
3 łyżki posiekanej cebuli
2/3 szklanki ryżu ( najlepszy to Arborio, Vialone Nano, Cararoli)
1 liśc laurowy
1 papryczka chili
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Zacznę od uwagi, ryżu na risotto nie płuczemy. 3 łyżki masła rozgrzać w odpowiednio dużym rondlu. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać ryż , ogrzewać mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz, dodać liść laurowy i pokrojoną, pozbawioną pestek papryczke chili. Następnie zacząć dodawać bulion po 1/3 szklanki, mieszając aż każda porcja bulionu zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas, jeszcze jakieś 20-25 minut. Sprawdzić czy ryż już jest gotowy, pamiętając aby drobinki ryżu były wyczuwalne. Na pięć minut przed końcem dodać opłukane na sicie owoce morza. Po zakończeniu gotowania dodać pozostałe masło, przyprawić, wymieszać. Przed podaniem posypać parmezanem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
[b][color=#0000FF]Sałatka z czerwonych grejpfrutów[/color]
Składniki:[/b]
15 dkg gotowanych odwłoków krewetek
1 czerwona słodka papryka
1 duży, dojrzały grejpfrut
10 dkg ugotowanego na sypko ryżu
2 łyżki majonezu
sól, biały pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Grejpfruta obrać ze skóry, owoc rozebrać na części, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, 2, 3 części pozostawić do dekoracji półmiska. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Półmisek z sałatką udekorować kilkoma krewetkami, cząstkami grejpfruta i zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
[b][color=#0000FF]Kotlet barani Imperial[/color]
Składniki:[/b]
kotlet mięsa baraniego (pieczeń)
10 dkg pieczarek
2 łyżki masła
4 łyżki bulionu mięsnego
2 jajka
mąka
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć kotlet z obu stron na złoty kolor. Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry, dodać do mięsa, podlać po kilku minutach bulionem i dusić do miękkości. Jajka zmiksować wraz z sola i pieprzem, usmażyć z nich „naleśnik” Rozłożyć usmażone jajka na talerzu położyć na nich kotlet i pieczarki w taki sposób aby zajmowały połowę „naleśnika, przykryć drugą połową. Polać sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]