Home › Forums › Forum Konkursowe › Konkurs Pychotka i Kamis › Pierwsza partia konkursu › Odp:Przepisy konkursowe- cz.2
[b]Pasztet z zająca[/b]
[b]Składniki:[/b]
przodek zająca z podrobami
25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
5 dag słoniny
pietruszka
marchew
cebula
kilka sztuk suszonych grzybków
bułka
4 jaja
25 dag wątróbki cielęcej
kieliszek koniaku
wędzona słoninka do wyłożenia formy
sól
[b]Produkty Kamis:[/b]
8 ziarenek ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
pieprz czosnkowy
imbir
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Do garnka wlać 1l wody, włożyć przodek i podroby z zająca, podgardle, warzywa, 2-3 grzybki, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe. Wszystko gotować pod przykryciem 45 min, osolić i gotować kolejne 45 minut. Wątróbkę i słoninkę niewędzoną zalać wodą z wywaru i gotować razem 10-15 minut. Także bułkę podlać wywarem, namoczyć. Dodać bułkę, słoninę, wątróbkę- zmielić pozostawiając wywar. Następnie dodać ponownie wywar, gotować do utraty 1/3 objętości. Przyprawić pieprzem i gałką. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, 3 szczypty imbiru, niewiele koniaku. Wyrobić ręcznie, włożyć do formy pamietając o przyklepaniu. Przykryć pasztet i piec w piekarniku 1,5 h w temp 180 stopni.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]