Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › Proszę o informacje na temat pieczenia w soli › Odp:Proszę o informacje na temat pieczenia w soli
Pieczenie w soli uprzednio doprawionego miesa lub ryb – to pieczenie w soli bez zadnych lisci, garnkow itp. Caly efekt polega na tym, ze, to sie je od razu na swiezo i nie nadaje sie ani do przewozenia ani do przechowywania, bo w miedzyczasie wystygnie, to co potem? Znow piec od nowa? Kurczak pieczony kazdym sposobem nadaje sie do przewiezienia opakowany np. w folie i potem sie je na zimno, np. na biwaku. Jesli sie chce pokazac koniecznie komus te metode i zaprosic do degustacji, to trzeba zabrac ze soba doprawiony surowy produkt i kilka kg. soli i robic u kogos "na oczach" – tylko to ma sens. Nie rozbija sie skorupy soli na polmisku, zeby zadziwic gosci, tylko w kuchni, ewentualnie mozna tam zaprosic ciekawskich, aby widzieli, albo pokazac potem te skorupe, ale do stolu podaje sie gotowy upieczony, pachnacy kurczak pozbawiony tej skorupy i do tego rozne dodatki. Albo sie je upieczone produkty od razu na goraco, albo potem na zimno, innego wyjscia nie ma. Odgrzewac mozna gotowane miesa, choc niektore moga stracic smak, natomiast pieczone raczej na zimno. Nie mozna dopiekac jeszcze raz. Anerite.