Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › Proszę o informacje na temat pieczenia w soli › Odp:Proszę o informacje na temat pieczenia w soli
17 stycznia 2006 at 00:34
#44459
Anerite
Participant
O ile wiem, to musi byc gruboziarnista sol kamienna, nie ta, ktorej uzywamy codziennie do potraw. Trzeba miec kilka kg. tej soli (2-4). Znany jest przepis pieczenia kurczaka (uprzednio doprawionym ziolami, ale bez soli)) w soli. Przykladowy przepis: http://nc.pl/modules.phtaname=kulinaria&pa=showpagina&pid=492&kat=DrĂłb&tytul=4 . i taki: http://invitel.hu/prota/zbieranica_drob_kurczak.htm Sol powinna byc zwilzona i na niej kladzie sie przyprawionego kurczaka oraz oblepia w calosci sola w warstwie ok. 2,5 cm. na spodzie i na okolo. Tak samo piecze sie inne mieso albo ryby. Anerite.