Home › Forums › Forum Konkursowe › Konkurs Pychotka i Kamis › Pierwsza partia konkursu › Odp:Pierwsza partia konkursu
[u][b][size=4][color=#0000FF]Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej z pieczonymi ziemniakami na pikanto podane z gotowanymi warzywami.[/color][/size][/b][/u]
[size=4][color=#0000FF]Składniki:[/color][/size]
Filet z kurczaka 2 szt.
Ziemniaki średnie 8 szt.
Brokuł 0,1 kg
Kalafior 0,1 kg
Jogurt naturalny gesty 1 szt.
Olej 1 l
Cukier 4 łyżeczki
[size=4][color=#0000FF]Produkty KAMIS:[/color][/size]
Marynata do kurczaka ZŁOCISTA 1 torebka
Przyprawa do frytek paprykowa 2 łyżeczki
Ocet balsamiczny 1-2 łyżki
Bazylia 1/2 łyżeczki
Oregano 1/2 łyżeczki
Warzywko 2 łyżki
[size=4][color=#0000FF]Sposób przyrządzenia:[/color][/size]
Filety umyć i osuszyć. Jogurt naturalny połączyć z przyprawą do kurczka i dokładnie wymieszać. Do gotowej marynaty włożyć filety i marynować 12 godzin.
Ziemniaki ugotować w skórkach na pół-twardo (gotować ok.10-15min.)
Następnie ziemniaki zahartować. Gdy będą zimne pokroić w cząstki.
Brokuły i kalafior ugotować (al dente) w wodzie z dodatkiem Warzywka i cukru. Filety usmażyć na patelni. Ziemniaki opiec we frytkownicy na złoty kolor, posypać pikantną przyprawą do frytek.
Brokuły i kalafior gdy bedą gotowe przełożyć do miski, wymieszać z oregano, bazylią i octem balsamicznym. Wszystko ułożyć na talerzu. Podawać z białym winem.
Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Kuki344