Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Pierwsza partia konkursu

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Pierwsza partia konkursu Odp:Pierwsza partia konkursu

#44497
admin
Keymaster

[color=#000080]Kotleciki z piekarnika[/color]

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 kostki rosołowe
1 cebula duża
4-5 sucharów namoczonych w mleku lub pół filiżanki tartej bułki
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
2 łyżeczki oregano Kamis
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
5 dużych ziemniaków
1/2 filiżanki startego sera żółtego
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1/2 filiżanki oliwy
sól i pieprz

[color=#000080]
Sposób przygotowania:[/color]
Mięso mielone wyłożyć do dużej miski. Cebulę i pomidora zmiksować w blederze, dodać do mięsa. Dodać tartą bułkę lub odciśnięte suchary. Dodać paprykę słodką, przyprawę do mięsa mielonego, starty ser i jajko, 1 łyżkę oliwy i octu, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formować kotlety wielkości dłoni. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blaszce z piekarnika.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większe kostki, ułożyć wszystkie obok kotletów na blaszce. Posypać ziemniaki oregano, czosnkiem. Kostki rosołowe pokroić na mniejsze kawałeczki i ułożyć na ziemniakach (uwaga nie solić już!). Polać ziemniaki oliwą i dodać dwie filiżanki wody. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. W czasie pieczenia trzeba co jakiś czas przerzucać ziemniaki na blaszce oraz polewać je sosem powstałym podczas pieczenia. Zapobiega to wysychaniu ziemniaków i równomiernym ich pieczeniu się. Potrawa jest gotowa kiedy wszystkie ziemniaki są miękkie. Potrawa do spożycia na gorąco.

Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez karolka_s