Home › Forums › Forum Konkursowe › Konkurs Pychotka i Kamis › Pierwsza partia konkursu › Odp:Pierwsza partia konkursu
Gulasz z karkówki w piwie i miodzie
– 2 plastry 1,5 cm karkówki
– 1/2 l piwa
– 4 łyżki oleju
– łyżeczka miodu
– 2 zšbki czosnku
– kukurydza z puszki
– groszek z puszki
– przyprawy Kamis: pieprz,bazylia,oregano, słodka papryka (lub inne zioła
wedle uznania)
– sól
– 1 cebula
– puszka pomidorów (mała)
– 1 czerwona papryka
Sposób wykonania
Plastry karkówki pokroić na niezbyt duże kawałki.Podgrzać piwo z miodem tak,aby miód się rozpucił. Zalewę należy ostudzić .Ostudzonš 2/3 częciš marynaty zalać mięso i pozostawić na 1/2 do 1 godz. Kawałki karkówki wyjšć z marynaty i wrzucić na rozgrzanš patelnię do wczeniej podsmażonej cebuli i pokrojonej na małe paseczki papryki (cebulę można pokroić wedle uznania w piórka lub kostkę), dorzucić zmiksowane pomidory oraz odsšczonš kukurydzę i groszek,a także drobno posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem do miękkoci ,podlewajšc od czasu do czasu pozostałš marynatš. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami jak również z pieczywem.
Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Juliannę Staszyńskš"