Odp:Pierwsza partia konkursowa

admin
Keymaster
Posted on 24 września 2006 at 22:41

[b]Kiełbaski wołowe
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
25 dkg wędzonego boczku
1 jajko
2 cebule
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka bulionu mięsnego
20 dkg kaparów
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b]

[b]Gulasz wołowy z jabłkami
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
4 winne jabłka
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki piure pomidorowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, podlać wodą i dusić pod przykryciem, gdy mięso będzie miękkie dodać jabłka, dusić razem około 5 minut, dodać piure pomidorowe, dusić mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b]

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email