Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Pierwsza partia konkursowa

#45034
admin
Keymaster

[b]Kurczak w sosie leśnym
Składniki:[/b]
1 duży kurczak
1 łyżka ginu
1 cebula
2 szklanki jasnego piwa
4 ziarna jałowca
50 dkg grzybów
1 szklanka dobrej śmietany
oliwa
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić porcje kurczaka, polać ginem i podpalić. Dodać piwo, rozkruszone owoce jałowca, śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić aż powstały płyn odparuje. Dodać do duszącego się kurczaka, chwilę razem poddusić. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]

[b]Kurczak po meksykańsku
Składniki:[/b]
25 dkg piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka piure pomidorowego
25 dkg grzybów leśnych
2 pomidory
2 papryczki chili
1 łyżka mąki
2 kromki chleba tostowego

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kurczaka umyć osuszyć. Podzielić na cienkie porcje. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć przyprawione kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodać wino i piure pomidorowe, dusić aż mięso będzie gotowe. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, usmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skóry, pokroić, dodać oczyszczone, pokrojone papryczki, dusić na oliwie, zagęścić łyżką mąki.. Z chleba tostowego przygotować grzanki, kłaść na każdej porcje mięsa, pokryć usmażonymi grzybami i pomidorami. Udekorować zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]