Odp:Pierwsza partia konkursowa

admin
Keymaster
Posted on 19 września 2006 at 20:08

[b]Gruszki w aromatycznym syropie
Składniki:[/b]
3 kg gruszek
4 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 szklanka wody
laska cynamonu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka goździków
sok cytrynowy

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do ¾ objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

[b]Nektarynki w winnym syropie
Składniki:[/b]
12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek
2,5 szklanki cukru
3 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki likieru migdałowego
3 łyżki spirytusu lub brendy

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu wymieszać wino, cukier i jądra pestek, powoli gotować kilka minut (około 10). Partiami dodawać pokrojone nektarynki i każdą partię gotować przez 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przekładać owoce do sterylnych słojów. Gdy wszystkie nektarynki zostały obgotowane syrop gotować jeszcze przez 10 minut, usunąć jadra, doda likier, rozmieszać. Uzupełniać słoje syropem, do każdego dodać spirytusu. Zamknąć, wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email