Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Pierwsza partia konkursowa

#45025
admin
Keymaster

[b]Cukinia marynowana
Składniki:[/b]
1 kg małych cukinii
2 cebule
¼ szklanki soli
2 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1 łyżeczka ostryżu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić na 2 godziny. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę i cukinię odcedzić, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

[b]Cebula marynowana z chili
Składniki:[/b]
1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej)
1 szklanka octu winnego
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki goździków
1 papryczka chili

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 3, 4 godziny. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]