Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Pierwsza partia konkursowa

#45023
admin
Keymaster

[b]Marmelada marchewkowo cytrusowa
Składniki:[/b]
3 cytryny
2 pomarańcze
3 szklanki wody
5 szklanek cukru kryształ
3 szklanki tartej marchwi

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować mieszając na wolnym ogniu 45 minut. Dodać cukier i marchew. Mieszając ciągle gotować dalsze 25 minut. Przetrzeć przez grube sito, przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

[b]Pikle z ogórków i papryki
Składniki:[/b]
25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
6 cebul pokrojonych w ćwiartki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 szklanki soli
3 szklanki octu winnego
5 szklanek cukru
2 łyżki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżka ostryżu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]