Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Pierwsza partia konkursowa

#45044
admin
Keymaster

[b]Kapuśniak jarski z ryżem
Składniki:[/b]
1 mała główka kapusty
6 cebul
6 dymek
6 marchwi
2 kolorowe papryki
3 duże pomidory
5 łodyg selera naciowego
10 dkg ryżu
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić drobno. W odpowiednio dużym garnku zalać pokrojone warzywa wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Garnek przykryć i gotować powoli przez następne 15 minut. Ryż ugotować w dużej ilości wody, dodać do zupy, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną zupę można przechowywać w3 lodówce , a nawet zamrozić. Przydatna w diecie odchudzającej.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]

[b]Pikantna zupa z orzechów ziemnych
Składniki:[/b]
3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
1 łyżka oliwy
2 kolorowe papryki pokrojone w kostkę
2 łyżki curry
1 szklanka ryżu
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 szklanka posiekanych drobno orzechów ziemnych
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka cukru
sok z jednej limetki
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki i kolendry

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją mieszając, dodać paprykę i seler naciowy, dusić przez 5 minut. Dodać pieprz kajeński i curry. Dodać 1,5 litra wody, ryż, pomidory, orzechy, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. Za pomocą trzepaczki rozmieszać masło z sokiem z limetki i cukrem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wody i masło roztrzepane z dodatkami, zagotować, ewentualnie doprawić. Podając posypać zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]

[b]Zupa z ośmiornicy z tostami
Składniki:[/b]
2 ośmiornice
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
8 kromek chleba tostowego
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W garnku wymieszać 1 litr wody z winem, liściem laurowym, pokrojoną w piórka cebulą, doprowadzić do wrzenia. Tuszki ośmiornic pokroić w paseczki, dodać do garnka, gotować przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem. Z chleba przygotować tosty, natrzeć dokładnie czosnkiem. Na każdy talerz włożyć tosty i zalać zupą. Przybrać zieleniną i podawać.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]

[b]Zupa z okoni
Składniki:[/b]
50 dkg filetów z okonia
5 szklanek wywary z ryby
½ cebuli
1 łyżka masła
½ dużego pomidora
½ łyżki mąki
1 łyżka gęstej śmietany
½ łyżeczki czosnku roztartego z odrobiną soli
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Rybę sprawić i wyfiletować. Z resztek pozostałych z filetowania i jarzyn rosołowych przygotować wywar. Przecedzić. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać filety z okonia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek roztarty z solą, sól i pieprz do smaku. Zagęścić zasmażką, dodać zahartowaną śmietanę. Podawać przybrane zieleniną z białym pieczywem.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]