Odp:Pierwsza partia konkursowa

admin
Keymaster
Posted on 11 września 2006 at 15:46

[b]Kalafior zapiekany z grzybami
Składniki:[/b]
3 szklanki różyczek kalafiora
1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…)
½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki octu winnego
½ łyżeczki soli
szczypta papryki
2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę
1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem dymki. Równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku przez około 45 minut mieszając kilkakrotnie. Przed podaniem posypać dymką.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

[b]Wołowina z makaronem i sosem grzybowym
Składniki:[/b]
70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
¼ szklanki tartego parmezanu
4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
1 cebula pokrojona w piórka
3 pokrojone ząbki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email