Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Partia nr 1

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Odp:Partia nr 1

#44403
Anna Muchowska
Participant

[b]KLOPSIKI Z MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM[/b]

SKŁADNIKI:
60 DAG MIESZANEGO MIELONEGO MIĘSA
4 JAJKA
4 ŁYŻKI TARTEJ BUŁKI
4 ŁYŻECZKI MUSZTARDY
SÓL, PIEPRZ
8 ŁYŻEK OLEJU
1 KG PORÓW
80 DAG POMIDORÓW W ZALEWIE
4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK
NATKA PIETRUSZKI LUB ŚWIEŻE ZIOŁA
2 MARCHEWKI

WYKONANIE:
Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki.
Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

[b]NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z WIŚNIAMI[/b]

SKŁADNIKI:
KILKA NALEŚNIKÓW
NADZIENIE: WISNIE DRYLOWANE, TWAROŻEK
2 JAJKA
200 ML MLEKA
2 ŁYŻKI CUKRU
PACZKA HERBATNIKÓW
¼ KOSTKI MASŁA

WYKONANIE:
Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

[b]PARÓWKI W CIEŚCIE[/b]

SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 SZKLANKI MĄKI
1 ŻÓŁTKO
3/4 SZKLANKI MLEKA
3 DKG DROŻDŻY
ŁYŻKA OLEJU
SÓL

WYKONANIE:
Ciasto ugnieść , rozwałkować . Pokroić w paseczki, owijać parówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 220 st.

[b]ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH[/b]

SKŁADNIKI:
3 SERKI TOPIONE (KOSTKI)
2 LITRY WYWARU
0,25 KG MIELONEGO
2-3 ZIEMNIAKI
½ ŁYŻECZKI ZIÓL PROWANSALSKICH
WARZYWA MROZONE LUB SWIEŻE
PAPRYKA MIELONA
SOS TABASCO
NATKA PIETRUSZKI
1 STARTA CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKU

WYKONANIE:
Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone. Podgotować i dodać warzywa, ziemniaki oraz paprykę i sos tabasco. Gotować aż warzywa będą miękkie, na koniec dodać cebulę, czosnek natkę.

[b]WŁOSKA ZUPA CEBULOWA[/b]

SKŁADNIKI:
PÓŁ KURCZAKA
2 SZKLANKI MLEKA
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA MARGARYNY
2 MARCHEWKI
2 PIETRUSZKI
PÓŁ SELERA
40 DAG CEBULI
4 ŁYŻKI RYŻU
PĘCZEK NATKI ,PRZYPRAWY

WYKONANIE:
Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić .
Przygotowanie zupy : cebule drobno posiekać , podsmażyć na margarynie , zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie . Zmiksować . Ryż zalać wywarem z drobiu , ugotować i połączyć z cebulą .gotować przez chwilę razem , wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić do smaku

[b]ZUPA POMIDOROWO – PIECZARKOWA Z PULPETAMI[/b]

SKŁADNIKI:
250 G MIELONEJ WIEPRZOWINY
250 G PIECZAREK
MAŁY SELER
JAJKO
CEBULA
0,5 PUSZKI GROSZKU
2 ŁYŻKI OLEJU
MAŁA PUSZKA KONCENTRATU
3 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI
KOSTKA ROSOŁOWA
SŁODKA PAPRYKA
ZIELONY PIEPRZ
CUKIER, SÓL

WYKONANIE:
Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką

[b]ZAPIEKANKA Z MAKARANU Z WIŚNIAMI NA SŁODKO[/b]

SKŁADNIKI:
20 DAG MAKARONU MUSZELKI
700 ML MLEKA
2 CYTRYNY
2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO
12 DAG MASŁA
10 DAG CUKRU
4 JAJKA
50 DAG TWAROGU
1 BUDYŃ WANILIOWY
1 SŁOIK WIŚNI DRYLOWANYCH
SÓL

WYKONANIE:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.

[b]MAKARON PO PROWANSALSKU[/b]

SKŁADNIKI:
400 G MAKARONU WSTĄŻKI
PO JEDNEJ CZERWONEJ, ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ PAPRYCE
2 CEBULE
400 G MIĘSA MIELONEGO
ZĄBEK CZOSNKU
PUSZKA POMIDORÓW
200 G PIECZAREK
ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
SÓL, PIEPRZ
100 G ŻÓŁTEGO SERA
150 G ŚMIETANY
KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKU

WYKONANIE:
Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C.

[b]MAKARON W SOSIE TUNCZYKOWO-PIECZARKOWYM [/b]

SKŁADNIKI:
200 GRAMÓW PIECZAREK
1 CEBULA
1 PUSZKA TUNCZYKA W SOSIE WLASNYM
NATKA PIETRUSZKI POCIETA
1 LYZKA SOSU SOJOWEGO
ZĄBEK CZOSNKU
POL OPAKOWANIA JOGURTU NATURALNEGO LUB SLODKIEJ SMIETANKI
SOL PIEPRZ
MAKARON

WYKONANIE:
Cebule i czosnek pociąć drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć aż puszcza sok, dopiero wtedy posolić, popieprzyć, dodać sos sojowy, dodać odsączony tuńczyk. Dodać jogurt oraz natkę, trochę poddusić. Dodać ugotowany makaron al dente , wymieszać dobrze.

[b]POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI[/b]

SKŁADNIKI:
3 ŚREDNIE CEBULE
4 KIEŁBASKI
3 CZERWONE PAPRYKI
1 PUSZKA KUKURYDZY
1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
3 ŁYZKI OLEJU
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
8 ŁYŻEK KECZUPU
4 ŁUZKI OCTU WINNEGO
KILKA GAŁĄZEK NATKI PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZ

WYKONANIE:
Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę podsmażyć z kiełbaskami, na tym samym tłuszczu usmażyć paprykę, dołożyć cebulkę z kiełbaskami, kukurydzę, fasolę – krótko wszystko podsmażyć. Potrawkę podlać rosołem i octem. Na koniec dodać keczup. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu około 4 minut. Pietruszkę posiekać i wrzucić do potrawki.

„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez muchowa