Odp:Partia nr 1

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Odp:Partia nr 1

admin
Keymaster
Posted on 22 grudnia 2005 at 12:51

[b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIA

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie

[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]

SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIE

POLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY

WYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]

SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

WYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.

Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.

Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]

SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cm

WYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]

SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)

WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.

[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]

SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJA

MASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jaja

WYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.

[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]

SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

WYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.

[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]

SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNA

WYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.

[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]

SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.

[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]

SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATU

WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.

[b]KURCZAK KFC[/b]

SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH

WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email