Odp:Obiad dla Wlocha

Home Forums Działy Hudy Park Obiad dla Wlocha Odp:Obiad dla Wlocha

Anerite
Participant
Posted on 31 października 2006 at 23:24

Nie zgadzam sie. Dlaczego kasza jest nie do przelkniecia? Zrobiona jak nalezy jest pyszna i to wlasnie stanowi wlasciwy skladnik dania. Wlosi jedza rozne kasze roznie przyrzadzone i moze nawet znaja gryczana, jak nie, to bedzie smakowala z sosem i zrazami. Sosu musi byc sporo. Trzeba mu powiedziec, ze to polska kasza. Mozna przygotowac alternatywnie ziemniaczki, ale to zepsute danie.
Co do buraczkow, to raczej odwrotnie, choc mozna sprobowac. Wlosi nie jedza burakow ani barszczu wogole. Mozna sprobowac, stawiajac obok cwikle lub zasmazane, ale tu beda napewno opory, no, niech sie uczy.
Na innym forum pisala Polka mieszkajaca we Wloszech, ze kupic buraki mozna, ale trzeba szukac i pytali sie jej, kiedy kupowala, co ona z tym robi. Barszcz, szczegolnie czysty kojarzy im sie z krwia nie wiedziec czemu. Wlosi wogole nie sa ciekawi innych kuchni, jak my Polacy i tak naprawde moga byc problemy z nieznana kuchnia, wiec moja rada dotyczyla czegos tradycyjnego, ale zarazem do zaakceptowania.
Przypuszczam nawet, ze nasze pierogi z serem i ziemniakami bylyby nowoscia, mimo, ze maja wiele roznych pierozkow. Wlosi robia malutkie pierozki z twardym i grubym ciastem i z nadzieniem wielkosci ziarnka grochu, a my odwrotnie. Ciasto ma byc cieniutkie, nadzienia duzo i wielkosc inna.
Sandra, w ostatecznosci mozesz zrobic dobry polski gulasz albo golabki, jak robisz dobre. Bigos bylby swietny, ale pewnie za malo czasu. Moj przepis jest na Pychotce, tylko wymaga czasu i wielu skladnikow. Moze dobry kapusniak by smakowal? Jak masz robic polskie dania, to rob takie a nie pod obcokrajowcow, bo to sie mija z celem. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email