Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych

Home Forums Działy Hudy Park niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych Odp:niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych

#44563
marek
Participant

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie powoduje:

1) zahamowanie wzrostu i spadek przyrostu masy

2) zmiany skórne i wypadanie włosów

3) zwiększona wrażliwość na zmiany alergiczne i zakażenia bakteryjne

4) spadek napięcia mięśnia sercowego (mniejsza siła skurczu, gorsze krążenie, obrzęki)

Kwasy tłuszczowe są składnikami tłuszczów. Istnieją dwa niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Niezbędne to znaczy musimy pozyskiwać je z pożywienia ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Pierwszym takim kwasem jest a-linolenowy należący do rodziny kwasów omega-3. Źródłem tego kwasu w pożywieniu są: tłoczone na zimno oleje: lniany i rzepakowy, nasiona lnu i rzepaku, siemię lniane, orzechy włoskie, kiełki pszenicy. Drugim niezbędnym kwasem nienasyconym jest kwas linolowy należący do rodziny omega-6. Możemy go znaleźć w tłoczonych na zimno oleju sojowym i kukurydzianym, nasionach słonecznika, nasionach dyni, nasionach sezamu i w większości orzechów. Poza kwasami: a-linolenowym (omega-3) i linolowym (omega-6) istnieją inne kwasy należące do rodziny kwasów omega-3 i omega-6. Do rodziny kwasów omega-3 należą: kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy, które nasz organizm może wytworzyć z kwasu a-linolenowego. Zawarte są one przede wszystkim w żywności pochodzenia morskiego (w rybach tj. makrela, łosoś, halibut, dorsz, śledź, sardynka). Dla niemowląt i dzieci kwas dokozaheksaenowy ze względu na swoje funkcje jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym (jest on zawarty w mleku ludzkim). Do rodziny kwasów omega-6 należą: kwas c-linolenowy i kwas arachidonowy, które nasz organizm może wytworzyć z kwasu linolowego. Największą wartością i aktywnością biologiczną odznaczają się należące do rodziny omega-3. Prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 do kwasów z rodziny omega-3 powinien wynosić (<5:1).