Odp:masło?? margaryna??

Home Forums Działy Hudy Park masło?? margaryna?? Odp:masło?? margaryna??

Anerite
Participant
Posted on 15 lutego 2006 at 23:37

Tak, sa rozne i zalezy co do czego. Margaryna dobra glownie do pieczenia ciast, jesli tak jest w przepisie. Nie nadaje sie do kremow tortowych, maslo roslinne tez nie, nacielam sie, bo sprawdzilam. Takie gatunki margaryny udajace maslo, do smarowania pieczywa np. moze sa smaczne, ale pod wzgledem zdrowotnym sa bardziej szkodliwe niz maslo, chyba, ze ktos nie moze jesc produktow pochodzenia mlecznego, to nie ma wyboru. Przez dziesiatki lat producenci margaryny wpajali ludziom, jaka to ona jest zdrowa, malokaloryczna itd. Pic na wode. Ilosc kalorii w kazdym tluszczu jest taka sama na gram, roznica lezy w przyswajalnosci organizmu danego tluszczu. O ile dobrze pamietam, to jest 9 calorii na gram tluszczu kazdego, ale najlzej strawna jest oliwa z oliwek pierwszego tloczenia na zimno, t.zw. "virgin" i najbardziej wartosciowa, a smaki sie roznia w zaleznosci od klimatu, sposobu przerobu itd. Potem idzie maslo, a jak strawna jest margaryna, to jeszcze nie slyszalam, najciezej strawny jest tluszcz wieprzowy, czyli smalec, choc taki dobry. Margaryna jest sztucznym tworem i to nie prawda, ze jest zdrowsza od masla. Zawiera pewne zwiazki chemiczne, ktore sa bardzo szkodliwe szczegolnie dla starszych ludzi, poniewaz one wlasnie wzmagaja rozwoj artretyzmu. Przez lata mowili, ze margaryna jest zdrowsza, zeby nabijac kabze producentom. Niedawno badania naukowe potwierdzily szkodliwosc margaryny i rozwialy mit, bylo to ogloszone w telewizji. No i do wypiekow, to co innego, ale do bezposredniej konsumpcji w zastepstwie masla bym nie polecala. Mozna sie obejsc bez masla czy margaryny w wielu przypadkach, a margaryna uzywana bez przesady, gdzie trzeba tez nie bardzo zaszkodzi, jednak nie w zamian. Ja uzywam tylko do wypiekow. Moge zjesc kromke chleba bez masla, ale nigdy z margaryna. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email