Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Hizop

#44972
Anerite
Participant

Wpisujac w Google haslo: " hyzop" – otrzyma sie duzo wiadomosci o hyzopie, dzialaniu, zastosowaniu (tez lecznicze) i jest kilka pieknych zdjec. Warto tam poczytac wiecej niz jeden artykul, a oto fragment z tego linku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hyzop_lekarski

Znaczenie przyprawowe:

W kuchni najlepiej używać świeżych liści lub szczytów kwitnących pędów (chociaż oczywiście można zastąpić je suszonymi). Mają korzenny, lekko gorzki i ostry smak i zapach. Są doskonałym dodatkiem do rozmaitych potraw. Uszlachetniają zupę ziemniaczaną, grochową i fasolową, a także potrawy z soi. Dodaje się ich również do sosów, gulaszu, potraw z wołowiny, dziczyzny i drobiu. Posiekane i zmieszane w równych proporcjach z twarogiem i odrobiną masła i soli, dają doskonałą pastę do smarowania kanapek. Godne zaznaczenia: świeże listki hyzopu dodawane do marynowanych grzybów bardzo podnoszą ich walory smakowe.

W innym linku tamze – jest dluga lista roslin leczniczych z pelnym opisem i zastosowaniem, niektore z nich uzywa sie tez w kuchni, moze cos Ci sie nada Aniu do Twego ogrodka. Anerite.