Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:gotowanie na parze

#44470
Anerite
Participant

Na parze glownie gotuje sie jarzyny, chyba mozna wszystkie i jest to dziecinnie latwe, potem polewa sie maslem albo robi jakies sosy. Sa tez kluski gotowane na parze. Najwygodniej uzyc takiego dziurkowanego i skladanego jak wachlarz niby talerza, ktory to wlasnie specjalnie zostal skonstruowany do gotowania na parze. Napewno mozna dostac w marketach. Dzieki temu, ze sie sklada – pasuje do garnka kazdej wielkosci. Stoi na 3 nozkach. Wstawia sie to najlepiej do szerokiego garnka, aby miec pelna powierzchnie i nalewa wody tyle, aby siegala dna tego urzadzenia. Na tym uklada sie rozdrobnione jarzyny, nakrywa pokrywka i doprowadza do wrzenia wode na spodzie. Nie nalezy gotowac na zbyt duzym ogniu, aby sie woda nie wygotowala i nalezy sprawdzac miekkosc jarzyn, aby sie nie rozciapaly. Zwykle sa gotowe ponizej 10 min. Kalafior, brokuly nalezy po umyciu podzielic na rozyczki, kapuste na cwiartki, marchew na kawalki, grubsza przekroic poziomo, mozna gotowac brukselke i inne jarzyny. itd. Mozna gotowac poszczegolne jarzyny osobno jak i caly bukiet jarzyn od razu, ukladajac twardsze jarzyny (jak marchew) na spodzie. Lodyg z kalafiorow lub brokulow nie nalezy wyrzucac, jest tam najwiecej zdrowotnych skladnikow, wiecej niz w koronach. Lodygi sie obiera ze zdrewnialej skorki, a srodek kroi w talarki i gotuje razem z jarzynami. Zachecam do kupienia tego, nie ma nic lepszego, ale mozna tez uzyc gazy zlozonej 2-3 x i zamocowanej na garnku. Proces gotowania ten sam. Wody sie nie soli, ale wywar mozna uzyc do zupy, sa tam wszelkie witaminy z gotowanych warzyw. Niektore kluski tez sie gotuje na parze, ale te lepiej na gazie, zeby sie nie przylepily. Mies sie raczej nie gotuje na parze, tylko w wodzie. Prosze mi dac znac, czy moje porady sie przydaly i jak wyszly dania.
Gotowanie na parze jest zalecane dla osob z problemami zoladkowymi, ale sa pyszne i delikatne dla wszystkich. Solic gotowe albo nie, robic sosy albo nie, jak kto chce czy moze. Anerite.