Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ??

Home Forums Działy Diety czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? Odp:czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ??

#45224
Anerite
Participant

do zorrokicz: nie udalo mi sie odpowiedziec Tobie wczoraj, odpowiedzi byly zablokowane, ale dzis juz chyba moge. Oliwa i olej to nie to samo ani to nie jest zargon, tylko konkretne nazwy konkretnych produktow. Jest pewna roznica miedzy nimi, "naukowo" nie moge wyjasnic, ale sprobuj oleju i oliwy, to zobaczysz roznice. Oliwa glownie do salatek i innych potraw "na surowo", choc mozna na oliwie tez smazyc i sa rozne gatunki oliw, maja rozne smaki, wartosci itd. Olej glownie do smazenia/duszenia, nie na surowo jak oliwa. Ja nie uzywam oleju wcale, jedynie oliwe extra virgin, tj. z pierwszego tloczenia na zimno, czyli najlepszego gatunku i glownie wloska. Sa inne nazwy oliwy, ktore oznaczaja z jakiego procesu pochodza i im tansze (tej samej marki) tym gorsza jakosc. Najgorsza jest t.zw. "light", niby mniej tluszczowa, i najtansza, ale zarazem prawie bez wartosci, tloczona na goraca z resztek. Naprawde nie polecam. To kupuja ludzie, ktorzy nie maja pojecia o roznicach i wartosciach. Podkreslam, najlepsza i najdzowsza to extra virgin (czy vergine, zalezy jak pisza), wszystkie inne nazwy bez tego to gorsza jakosc i to nie jest zaden zargon tylko konkretne wyjasnienie co to jest i jakiej jakosci dla tych, co wiedza.
Nie wiem czemu ciagle masz watpliwosci. Co Ci podalam wczesniej i teraz to jest cala prawda. Nie wiem, jakie jeszcze bedziesz mial watpliwosci, ale ja juz wszystko napisalam, wiec czytaj uwaznie jeszcze raz.

Do majki 35: bardzo mozliwe, ze olej (nie oliwa) rzepakowy ma wiecej wartosci, nie mam wiadomosci na ten temat, wiec nie moge dyskutowac, bo ja pisze tylko na podstawie tego, co sie dowiedzialam napewno. Ale pamietam smak oleju rzepakowego z czasow, kiedy oliwy ex.v. prawie w Polsce nie bylo, a smak tego oleju byl ochydny. Duzo smaczniejszy byl olej slonecznikowy, ale trudno go bylo dostac. Moze teraz poprawili, nie mam zdania ani porownania, ale to jest olej, nawet jesli zdrowszy, to raczej nie na surowo do salatek itp. ale do gotowania, duszenia, pieczenia. Ja uzywam jedynie wloskiej oliwy ex.v. do wszystkiego, ale jak ktos chce, niech uzywa innych oliw czy olejow.
Majka, nie tylko na temat oliw/olejow moga byc zmienne opinie, np. na podstawie nowszych odkryc, ale takze o wartosciach innych produktow. Kto sie dowie pierwszy, powinien podac wiadomosci dla ogolu. Pozdrawiam, Anerite.
Tu znalazlam troche wiadomosci na Google na ten temat, choc moze nie wszystkie sa wiarygodne, mozna sobie wstawic poszczegolne hasla po kolei, jak oliwa i osobno olej i poczytac na ten temat:
http://www.google.com/search?hl=en&q=oliwa%2Folej%2C+roznice&btnG=Google+Search