Odp:barszcz wigilijny

Home Forums Temat Specjalny Boże Narodzenie barszcz wigilijny Odp:barszcz wigilijny

Anerite
Participant
Posted on 21 grudnia 2005 at 23:58

Agata: tak, wywaru z grzybow do smaku, ale zeby nie dominowal, ma byc barszcz z lekkim posmakiem grzybow i zalezy ile tego barszczu. Jarzyny gotuje sie tak samo jak do rosolu osobno i buraki osobno. Jarzyny sie wyjmuje i robi z nich salatke, z burakow tez – rozumiem, ze chodzi o barszcz czysty. Przykladowe proporcje:
pol kg burakow pokrojonych w plastry albo slupki, 25 dkg wloszczyzny, 1,3/4 l. wody, 1/4 – 1/2 l. kwasu buraczanego. sol, pieprz czosnek cukier do smaku, grzybow suszonych – namoczonych i ugotowanych do barszczu – 1 dkg., grzybki uzyc do uszek, ale wtedy trzeba ich wiecej, 6 dkg. na uszka.
Wywar z burakow laczy sie z wywarem z jarzyn i grzybow, kazde gotowane osobno. Buraczany kwas wlewa sie do b. goracego barszczu – do smaku i doprawia. Nie wolno dopuscic do zagotowania, kiedy kwas jest wlany i nie wolno nakrywac pokrywka, bo zmieni kolor i smak. Nakryc pokrywka, jesli zostanie dopiero kiedy zupelnie wystygnie. Podgrzewajac potem tez nie wolno dopuscic do wrzenia.
To jest barszcz jarski, do tego daje sie uszka z grzybami. Bardzo dobry jest barszcz na wywarze z wedzonej, niegotowanej szynki, ktora sie gotuje samemu i na tym robi barszcz. Podawac z uszkami albo pasztecikami.
Jesli moje rady sie na cos przydaly, prosze uprzejmie napisac, jak sie udal barszcz.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email