Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:dieta niskocholesterolowa

Home Forums Działy Diety dieta niskocholesterolowa O:dieta niskocholesterolowa

#45980
Anerite
Participant

Cd. dalszy na ten temat.
Handel i polityka biznesowa wylansowaly szkodliwe teorie na temat odzywiania z oczywistych powodow. Aby sprzedac cos, trzeba do tego zachecic odbiorcow. W przemysle spozywczym jest to szczegolnie niebezpieczne dla zdrowia konsumentow, tych konsumentow, ktorzy „kupili” falszywe teorie o zdrowotnosci pewnych produktow. Chodzi tu o bledna i falszywa teorie o zdrowotnosci tluszczow wielonienasyconych w przeciwienstwie do tluszczow nasyconych. Przekladajac z „polskiego na nasze” chodzi glownie o margaryne przeciw spozywaniu masla. Teoria ta jest nie tylko falszywa, ale wrecz zgubna dla tych, co w nia uwierzyli i zamienili maslo na margaryne. Tylko maslo z mleka od krow wolnowypasanych, ma odpowiednie wlasciwosci zdrowotne, margaryna natomiast spozywana latami prowadzi do artretyzmu i innych schorzen.
Podaje fragment artykulu na temat mitow zywieniowych, glownie wegetarianskich, ale w jednym z fragmentow jest mowa o tluszczach. Kto ciekawy, to polecam przeczytanie calego artykulu:
http://futureblog.pl/index.php/2009/08/mity-wegetarianizmu/

a tu podaje czesc fragmentu o tluszczach. Wnioski wyciagnijcie sami i nie dajcie sie nabijac handlarzom margaryny kosztem swego zdrowia:

—————————————

Mit nr.6 Tluszcze nasycone i zawarty w diecie cholesterolpowoduja zawaly serca, miazdzyce tetnic i raka, zas diety niskotluszczowe, o malej zawartosci cholesterolu, sa dla ludzi zdrowsze.

Powyższy mit również nie jest mitem wyłącznie wegetariańskim, tym niemniej ludzie często są przekonywani do diety wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ panuje przekonanie, że przeciwdziałają one zawałom serca i rakowi, jako że zawierają bardzo mało lub w ogóle nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów.
Chociaż powszechnie uważa się, że nasycone tłuszcze i zawarty w diecie cholesterol “zapychają” arterie i są przyczyną zawału serca, tacy naukowcy, jak Linus Pauling, Russell Smith, George Mann, John Yudkin, Abraham Hoffer, Mary Enig, Uffe Ravnskov i inni wykazali, że takie poglądy są fałszywe [55]. Badania wykazały, że jest wręcz odwrotnie, że płytki miażdżycowe są zbudowane głównie z nienasyconych tłuszczów, a zwłaszcza wielonienasyconych, a nie z nasyconych tłuszczów zwierzęcych, palmowych lub kokosowych [56].

Naukowcy tacy jak Enig, Mann i Fred Kummerow wykazali, że kwasy tłuszczowe typu trans są w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych czynnikami powodującymi przyspieszenie arteriosklerozy, chorobę wieńcową, raka i inne dolegliwości [57]. Kwasy tłuszczowe typu trans występują w takich współczesnych pokarmach, jak margaryna i tłuszcze roślinne do pieczenia oraz w potrawach wytwarzanych przy ich zastosowaniu. Dr Enig i jej koledzy wykazali również, że spożywanie wielonienasyconego kwasu tłuszczowego Omega-6 zawartego w rafinowanych olejach roślinnych jest jedną z głównych przyczyn raka i zawałów serca, a nie tłuszcze zwierzęce.

Przeprowadzone niedawno badania tysięcy Szwedek potwierdziły ustalenia dr Enig. Nie znaleziono żadnej korelacji między spożywaniem nasyconych kwasów a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Badania wykazały jednak, podobnie jak prace dr Enig, silny związek między spożywaniem olejów roślinnych i częstością występowania raka piersi [58].

Główne badania populacji, które dowiodły rzekomo słuszności teorii mówiącej, że tłuszcz zwierzęcy i cholesterol powodują zawały serca, po dokładnym przyjrzeniu się im w rzeczywistości wcale tego nie dowodzą. Jako dowód, że spożywanie cholesterolu i nasyconych tłuszczów powoduje choroby serca i ogólnie zły stan zdrowia, często cytowane są Badania Serca Franinghama. W badaniach tych, którym poddano 6000 ludzi, porównywano co pięć lat przez wiele dziesięcioleci dwie grupy pacjentów. Jedna z nich spożywała bardzo mało cholesterolu i nasyconych tłuszczów, podczas gdy druga spożywała ich duże ilości. O dziwo, kierownik badań, dr William Castelli, oświadczył:

… im więcej nasyconych tłuszczów, im więcej cholesterolu, im więcej kalorii spożywała dana jednostka, tym mniejszy miała poziom cholesterolu w surowicy krwi. … odkryliśmy, że ludzie, którzy spożywali najwięcej cholesterolu, jedli najwięcej nasyconych tłuszczów, ważyli najmniej i byli najbardziej aktywni fizycznie [59]….(fragment)

————————————