Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:dieta niskocholesterolowa

Home Forums Działy Diety dieta niskocholesterolowa O:dieta niskocholesterolowa

#45808
Anerite
Participant

Trudno tu o jednoznaczna odpowiedz, ale jestem tego samego zdania, co Ty. Tylko trzeba wziac poprawke na zdrowie ludzi, ktorzy maja rozmaite problemy z odzywianiem. Niektorym nie wolno spozywac produktow mlecznych, niektorzy nie moga jesc produktow macznych czy z cukrem, itd. Ogolnie zdrowi ludzie powinni zachowac umiar w jedzeniu potraw tuczacych, nie kazdy ma dobra przemiane materii. Jednak jestem zdania, ze lepiej zjesc mniej potraw z uzyciem naturalnych skladnikow, niz wiecej z zamiana na sztuczne. Kto nie moze jesc masla, to zamiast margaryny moze uzyc oliwy lub smalcu, jako naturalne tluszcze. Margaryna to sztuczny tluszcz roslinny pozostawiajacy w organizmie pewne skladniki sprzyjajace rozwojowi artretyzmu w starszym wieku u tych, co jedli ja cale zycie.
Lepiej zjesc mniej pieczywa z maslem niz wiecej z margaryna. Ilosc tez tu gra role. Jajka m.in. maja spora zawartosc cholesterolu, ale kilka jajek w tygodniu nie zaszkodzi, a jajecznica z 6 jaj na raz, to juz jest ten nadmiar, ktorego nalezy unikac. Zamiast robic babke z kopy jaj – mozna upiec nie gorsza a uzyciem kilku jaj. Chodzi tu o umiar. Mozna tez z powodzeniem unikac niektorych dodatkow do potraw. Nie znam Twoich upodoban zywieniowych, ale np. zasmazke do zup czy sosow, ktora jest bardzo kaloryczna, mozna z powodzeniem opuscic i uzyskac nawet lepszy smak innym sposobem. Zeby nie jesc nadmiaru kalorii w roznych potrawach, nie musi sie zastepowac naturalnych skladnikow sztucznymi (pod warunkiem, ze nie ma zastrzezen zdrowotnych), tylko trzeba sie przyjrzec co jemy, jaka ilosc na raz i ile pewnych dodatkow. Krotko mowiac nalezy miec pewne wiadomosci z zakresu zdrowego zywienia i wcale nie musi sie rezygnowac z dobrego smaku. Jak mi podasz jakis przyklad potrawy, ktora lubisz z podaniem skladnikow, to jesli trzeba cos zmienic, chetnie poprawie przepis.