Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:dieta i zupy

Home Forums Działy Diety dieta i zupy O:dieta i zupy

#45314
Anerite
Participant

Ponizej podaje kilka linkow na interesujacy Cie temat Olu, sa tam tez wyjatki dyskusji uzytkownikow, o ktore Ci chodzi.
Opinie sa podane przez osoby zajmujace sie ta sprawa zawodowo.
Ja sie nie martwie, ale moze entuzjasci tego typu zywnosci powinni zaczac. Pozdrawiam. Anerite.

http://poradyewy.blog.onet.pl/2,ID168462339,index.html

http://pl.virtualtrener.com/dietetyka/artykuly/268_jemy_w_biegu_-_zupka_w_proszku_czy_bulka_z_kefirem.html

http://www.resmedica.pl/zdart30012.html

a tu wyjatek z ostatniego linku:

Zupki w proszku

Zupy w proszku są coraz bardziej popularne, ale mają niewielką wartość odżywczą. W ich składzie oprócz suszonych warzyw, hydrolizowanego białka, dekstryn, wzmacniaczy smaku i zapachu, przypraw znajduje się glutaminian sodu i spore ilości soli.

Glutaminian sodu jest najbardziej popularną substancją smakową, ale spożywany w zbyt dużych ilościach może wywoływać np. uporczywe bóle głowy. Z kolei nadmiar soli w diecie, co jest w przypadku częstego spożywania produktów gotowych bardzo prawdopodobne, może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia, a co za tym idzie chorób serca. Z powodu niewielkiej wartości odżywczej i zbyt dużej zawartości soli i glutaminianu sodu zupy w proszku nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym.

Zupki w proszku powinny być spożywane w sytuacjach awaryjnych, gdy już absolutnie nie mamy warunków (np. biwaki, podróż) lub czasu na przyrządzenie normalnego, domowego posiłku.