Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:Dbacie o siebie?

Home Forums Działy Hudy Park Dbacie o siebie? O:Dbacie o siebie?

#45822
Anerite
Participant

Ogolne wiadomosci dla Ciebie cielecina i innych w sprawie tluszczow.
Naturalne tluszcze to maslo, smalec, oliwa. Margaryna jest sztucznym tluszczem i bardzo niezdrowym wbrew temu, co wciskaja wszystkim producenci maragaryny. No – do pieczenia ewentualnie moze byc.
Wszystkie tluszcze maja te sama ilosc kalorii na gram – 9. Roznica polega na przyswajalnosci organizmu, wiec wszystkie twierdzenia o mniejszej kalorycznosci sztucznych tluszczow to bajki dla naiwnych.

Oliwa, ta z pierwszego tloczenia pod nazwa extra virgin jest najlepiej czy najlatwiej przyswajalnym tluszczem przez organizm. Ale juz inne oliwy nie z pierwszego tloczenia na zimno, to juz nie to samo. Jesli nie ma w nazwie extra virgin, to juz cos innego. Takie np. oliwa „light” wcale nie ma mniej kalorii na gram, tylko jest duzo mniej wartosciowa, a poprostu pod nazwa oliwa to juz smieci bez wartosci. Naturalnie kosztuja duzo mniej, ale wlasnie dlatego, ze sa bezwartosciowe. To sa odpadki produkcyjne i to kupuja ludzie, ktorzy nie zdaja sobie sprawy z tego, co kupuja.

Maslo to jest naturalny tluszcz z mleka i jak najbardziej zdrowy, tylko nalezy uzywac go z umiarem. Troszke trudniej przyswajalny, ale nie zaszkodzi nikomu, kto nie ma uczulen na produkty mleczne. Mowa o naturalnym masle bez sztucznych dodatkow.

Smalec – to naturalny tluszcz wytopiony ze sloniny i tez zdrowy, uzywany z umiarem. Jest trudniej przyswajany przez organizm, wiec nalezy uwazac z iloscia.

Dodatkowe informacje.
Maslo jest podstawa kuchni hinduskiej, a Indie to wielki kraj, porownujac wielkosc Polski z Indiami na mapie widac roznice, z tym, ze Indie sa bardziej zaludnione na km. niz Polska.
W Indiach od tysiecy lat uzywane jest maslo, ktore jest konserwowane od 4.000 lat w postaci „ghee” czyli klarowanego masla. Inych tluszczy w Indiach sie nie uzywa, chyba tylko na uzytek turystow. Czy byly gdzies statystyki, ze w Indiach ludzie choruja skutkiem tego, albo ze sa otyli? NIE!!!. Wiekszosc ludzi w Indiach jest szczuplych i to jest fakt.
Na Wegrzech od stuleci uzywa sie glownie tluszcz wieprzowy, czyli smalec. Zaden Wegier w domu nie robi potrawy miesnej z uzyciem innego tluszczu, niz smalec. Robia potrawy z innym tluszczem jedynie na uzytek turystow. Gulasz, pieczen czy inne potrawy, wlaczywszy slynne leczo, sa robione wylacznie na smalcu, bo tylko na smalcu maja wlasciwy smak. No i ja tez robie go tylko na smalcu + boczek i jakas kielbasa, jak mam, tez gulasz.
Czy ktos widzial jakies doniesienia, ze na Wegrzech sa najbardziej otyli lub chorzy ludzie na nadmiar cholesterolu? Niech mi ktos to pokaze. Wegrzy jedza duzo papryki, ktora moze rownowazyc zuzycie tluszczu ale nie maja dolegliwosci przez uzycie smalcu.
Gdzie jest najwiecej najbardziej otylych ludzi i chorujacych na nadmiar cholesterolu i cukrzycy?
W Stanach Zjednoczonych. Tam smalec zostal potepiony, jedza mniej masla, ale duzo margaryny i duzo hamburgerow i innych niezdrowych kalorycznych potraw. Tez uzywaja sporo oliwy, ale nie zawsze wlasciwej jakosci, tej tanie wiecej i innych sztucznych oliw i tluszczow.

Ludzie, nie dajcie sie zwariowac. Te wszystkie teorie, ze margaryna najzdrowsza to bujda z chrzanem. Pewne tluszcze w margarynie zalegaja organizm i w starszym wieku sprzyjaja rozwojowi artretyzmu.
Te wszystkie teorie o zdrowotnosci sztucznych tluszczy sa wyssane z palca i na uzytek ich producentow. Naukowcy sa podplacani, zeby wydawali korzystne opinie, ale jak sie tak dobrze przyjrzec, to te opinie sa takie, jak m.w. ” na dwoje babka wrozyla”. Duzo takich okreslen tam, jak: prawdopodobnie, mozliwie, nie ma dokladnych danych itd. Kazdy wyczyta, co chce. Kto moze, niech uzywa naturalne tluszcze ale z umiarem, bo przesada nie jest wskazana.
Oliwa nie do wszystkiego. Czy ktos porownal smak jajecznicy np. smazonej na masle i na oliwie? Sa potrawy wymagajace tylko takich a nie innych tluszczy i to nalezy zrozumiec.

Pranie mozgow przez koncerny zywnosciowe to nic nowego. Zycze Wam zdrowego rozsadku. Duzo wiadomosci mozna znalezc w necie i nie kierowac sie glupotami raczej, czego Wam zycze.
Cielecina – duzo warzyw i jarzyn to plus, ale zeby wszystko na oliwie, to juz przesada, zalezy co do czego i ile.