O:Co myślicie na temat dań gotowych?

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Co myślicie na temat dań gotowych? O:Co myślicie na temat dań gotowych?

Anerite
Participant
Posted on 8 kwietnia 2009 at 23:49

Ja w sprawie eksperymentow kulinarnych. Sa one jaknajbardziej wskazane, ale pod jednym warunkiem. Trzeba miec jakies dobre podstawy i wiadomosci, co mozna z czym, a co raczej nie. Kto nie ma takich podstaw albo conajmniej wyobrazni kulinarnej, to powinien raczej stosowac proste, znane juz zestawy. W przypadku studenckiej kuchni nie tylko koszty ale i wyposazenie gra duza role. Majac kuchenke, piekarnik i mikrofale mozna wyczarowac wiele ciekawych potraw z tradycyjnych polaczen. Mikrofala raczej do odgrzewania. Niby mozna gotowac, ale to uciazliwe. Trzeba miec podstawowy sprzet kuchenny, 1-2 garnki, patelnie, rondelek lub 2 roznej wielkosci oraz sztucce. Warto kupic rozkladana podstawke do gotowania na parze, ktora pasuje do kazdego garnka. Jesli jest kuchenka i piekarnik, to mozna wyczarowac tanio rozne cuda, gotowane, smazone, pieczone, duszone itd. Makaron z sosem pomidorowym albo serowym albo z maslem i czosnkiem, czy z grzybkami, albo z klopsikami w sosie to juz kilkanascie roznych potraw. Te same dodatki co do makaronu mozna stosowac do kasz, ryzu, ziemniakow, na odmiane. Jesli jest lodowka, to mozna przygotowac na zapas sosy, klopsiki i inne dodatki, trzymac wedliny, sery, jajka itd. Majac do dyspozycji pomidory caly rok, polecam prosty i zdrowy sos lub zupe pomidorowa zrobione samemu w minutach bez konserwantow. Proste potrawy sa najzdrowsze, latwe do wykonania, smaczne i tanie. Ryz czy kasze mozna ugotowac na kilka dni i stosowac z roznymi dodatkami na przemian, jesli jest lodowka. Chetnie odpowiem na rozne pytania kulinarne w miare moich mozliwosci. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email