Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

na konkurs i dla vjesji;)

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11 na konkurs i dla vjesji;)

#43745
Agnieszka
Participant

[b]Ciasto gruszkowe[/b]
[u]ciasto:[/u]
1,5szkl. (25 dag) m±ki
0,5 kostki mas³a (12 dag)
1 ¿ó³tko
6 ³y¿ek cukru
4 ³y¿ki soku z cytryny
1/2 op. proszku do pieczenia
[u]nadzienie:[/u]
40 dag chudego twarogu
1,5 puszki (po 850 ml) gruszek
2 jajka
1 bia³ko
6 ³y¿ek mas³a
6 ³y¿ek soku z cytryny
5 ³y¿ek cukru
3 ³y¿ki kaszy manny
[b]C:[/b] T³uszcz roztopiæ. M±kê po³±czyæ z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaæ ¿ó³tko, sok z cytryny i stopiony t³uszcz. Ca³o¶æ wyrobiæ na g³adk± masê.
[b]N: [/b]Gruszki ods±czyæ. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. T³uszcz utrzeæ na g³adko z cukrem. Dodaæ sok z cytryny, twaróg, ¿ó³tka i kaszê mannê. Bardzo dok³adnie wymieszaæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, równie¿ dodaæ do masy. Delikatnie wymieszaæ. Do tortownicy 26” wy³o¿yæ ok. 2/3 ciasta i lekko docisn±æ. Na warstwie ciasta rozsmarowaæ nadzienie twarogowe. Na nim u³o¿yæ po³ówki gruszek (dwie po³ówki zostawiæ do dekoracji). Resztê ciasta drobno pokruszyæ i przysypaæ owoce. Ca³o¶æ wstawiæ do piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.

przepis na konkurs:)