‚zwarty’ szpinak

admin
Keymaster
Posted on 24 maja 2006 at 23:20

skladniki – szpinak (mrozony lub surowy), zabek czosnku (mozna pominac jesli ktos nie lubi), pokrojona w kostke, zeszklona cebula, kostka rosolowa lub ‚ziarenka smaku’, gotowany bialy ryz (1 torebka na 1 kg szpinaku).

szpinak wrzucic na patelnie, dodac zeszklona wczesniej cebule, zmiazdzony zabek czosnku, kostke rosolowa – dusic 10 minut. na koncu dodac wczesniej ugotowany ryz i dokladnie wymieszac.

Ryz ma za zadanie scalenie szpinakowej konsystencji tak aby nie przypominaly sie nam czasy przedszkolenego szpinaku paparajdy 🙂
przy takiej ilosci szpinaku (0,5 kilo, 0,5 torebki ryzu lub 1 kg – 1 torebka) jest prawie nie wyczuwalny – traktowac go nalezy jako kolejny skladnik szpinakowej potrawy – jak cebule czy czosnek.

Podawac z duszonymi ziemniaczkami i sadzonym jajem 🙂
do ‚popicia’ polecam kefir lub naturalny jogurt.

marek
Participant
Posted on 25 maja 2006 at 01:24

Zabrzmiało smakowicie 🙂 też chcę…..

admin
Keymaster
Posted on 5 sierpnia 2006 at 19:48

Kiedys moja corka powiedziala mi o swoim koledze, ktory uwielbia nalesniki ze szpinakiem i sosem grzybowym.Troche mnie wzdryglo, ale po jakims czasie stwierdzilam, ze jezeli zjada to mlody chlopak trzeba sprobowac. Danie okazalo sie rewelacja.Polecam.Szpinak przygotowujemy oczywiscie z czosnkiem na gesto.Robie ze szpinaku mrozonego,ale swiezy jest lepszy.Zageszczam 30% smietana bez maki.Nalesniki smaze tradycyjnie, ale kiedy wylewam ciasto posypuje szybko ziarna sezamu i slonecznika na wierzch,potem przewracam.Sos grzybowy,oczywiscie najlepszy ze swiezych grzybkow,po sezonie pozostaje nam z torebki.Pycha.Warto sprobowac.Znikaja szybko z talerza i mlodszych i starszych.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email