Żołędziewska

admin
Keymaster
Posted on 2 marca 2006 at 02:29

Nazwa przepisu: [b]Rolady z dzika (lub z wołowiny) [/b]
Składniki:
[b]Ilość produktów zależna od ilości roladek:[/b]
szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
Warzywa: Papryka czerwona (może być konserwowa), ogórek kwaszony, cebula.
Boczek wędzony, kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”).
Przyprawy: Sól, Musztarda sarepska „Kamis” (dla lubiących może być Francuska), Pieprz kolorowy „Kamis”(może być czarny ale polecam smak mieszanego), Papryka słodka „Kamis” (dobra jest papryka słodka w płatkach „Kamis”), jałowiec „Kamis”, „Warzywko” do smaku.
Tłuszcz do smażenia.
[b]Sposób wykonania: [/b]
Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj).
Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę.
Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy.
Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad.
W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą.
Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.
Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.
Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”.
Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło.
Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!

Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Katarzynę Żołędziewską
e-mail: kzoledziewska@o2.pl

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email