Zjadlabym placki po wegiersku!

Agnieszka Pozyczka
Participant
Posted on 17 sierpnia 2007 at 20:27

Hej. Zjadlabym placki po wegiersku, tak chodza za mna od dluzszego czasu :blink: ale nie wiem jak go zrobic a do restauracji teraz raczej nie moge bo jestem poza granicami kraju. A placki ziemniaczane najlepsze sa jednak u nas. Czy zna ktos Was przepis na placki? Znalazlam jeden na stronie i go wyprobuje ale potrzebuje jeszcze sosu do tego placka :whistle:
Dzieki wielkie jakby ktos mi podrzucil jakis dobry przepis

Zuzanna Stranbiel
Participant
Posted on 28 listopada 2008 at 03:04

:ohmy: Witaj,chyba sie spoznilam z odpowiedzia,ale lepiej pozno niz wcale:),placki po wegiersku to najzwyklejsze placki ziemniaczane tylko troche grubiej usmazone z gulaszem z wolowiny do tego polecam suroweczke z marchwi z rzodkwia „PYCHOTA”,ze palce lizac.Pozdrawiam i Smacznego!!!:P

marek
Participant
Posted on 29 listopada 2008 at 14:13

Ooooooooooooo to jest pomysł 🙂 Też sobie zrobię.

Tomek Komar
Participant
Posted on 4 lutego 2009 at 13:20

niedlugo w gory rusze to zjem po zbojnicku :DDD ajjj nie moge sie odczekac 🙂

marek
Participant
Posted on 4 lutego 2009 at 22:30

I kwaśnicę. Wszystko podlane zimnym Żywcem.

Anerite
Participant
Posted on 6 lutego 2009 at 02:39

Kiedys dawno temu jadlam te placki po wegiersku w dobrej restauracji na KDM we Wroclawiu. Byly perzepyszne.
Placki byly grubsze niz normalnie sie smazy, takie miesiste i na nich b. smaczny gulasz, jednak byl to napewno gulasz wieprzowy z duza iloscia papryki w proszku, co daje wlasnie taki typowy smak kuchni wegierskiej. Szczegolow nie pamietam, ale tylko to, ze bylo to bardzo dobre danie. W necie spotkalam sie z podobnymi przepisami i innymi nazwami. Jednak zasada jest glownie ta sama, placki ziemniaczane z gulaszem i mysle, ze z wieprzowym gulaszem sa lepsze. Papryka byla nie ostra, taka lagodna w proszku i najlepsza jest oryginalna wegierska w blaszanych pojemnikach.
Robiac samemu jakiekolwiek danie z papryka slodka w proszku przestrzegac nalezy jednej zasady: wsypujac papryke do dania nalezy zdjac naczynie z ognia natychmiast, wymieszac ze skladnikami i dopiero potem dalej smazyc czy dusic, bo inaczej papryka bedzie gorzka, kiedy sie zetknie bezposrednio z goraca patelnia.

marek
Participant
Posted on 6 lutego 2009 at 14:16

Dobra rada zawsze w cenie. Obecnie w handlu dostępna jest proszkowana papryka „wędzona” Znakomicie podkreśla smak właśnie takich potraw.

Roman Siemiński
Participant
Posted on 27 października 2009 at 19:10

[b]komar napisał:[/b]
[quote]niedlugo w gory rusze to zjem po zbojnicku :DDD ajjj nie moge sie odczekac :)[/quote]

Ooooj tak, w górach wszystko smakuje najlepiej, a placki po zbójnicku zwłaszcza;) Najlepsze w takich górskich warunkach jadłem w schronisku na Rysiance, w Beskidach. A do tego zimne piwko i piękne widoki, ach…

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email