Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zjadlabym placki po wegiersku!

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Zjadlabym placki po wegiersku!

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Posts
  • #45341
    Agnieszka Pozyczka
    Participant

    Hej. Zjadlabym placki po wegiersku, tak chodza za mna od dluzszego czasu :blink: ale nie wiem jak go zrobic a do restauracji teraz raczej nie moge bo jestem poza granicami kraju. A placki ziemniaczane najlepsze sa jednak u nas. Czy zna ktos Was przepis na placki? Znalazlam jeden na stronie i go wyprobuje ale potrzebuje jeszcze sosu do tego placka :whistle:
    Dzieki wielkie jakby ktos mi podrzucil jakis dobry przepis

    #45388
    Zuzanna Stranbiel
    Participant

    :ohmy: Witaj,chyba sie spoznilam z odpowiedzia,ale lepiej pozno niz wcale:),placki po wegiersku to najzwyklejsze placki ziemniaczane tylko troche grubiej usmazone z gulaszem z wolowiny do tego polecam suroweczke z marchwi z rzodkwia „PYCHOTA”,ze palce lizac.Pozdrawiam i Smacznego!!!:P

    #45389
    marek
    Participant

    Ooooooooooooo to jest pomysł 🙂 Też sobie zrobię.

    #45498
    Tomek Komar
    Participant

    niedlugo w gory rusze to zjem po zbojnicku :DDD ajjj nie moge sie odczekac 🙂

    #45502
    marek
    Participant

    I kwaśnicę. Wszystko podlane zimnym Żywcem.

    #45507
    Anerite
    Participant

    Kiedys dawno temu jadlam te placki po wegiersku w dobrej restauracji na KDM we Wroclawiu. Byly perzepyszne.
    Placki byly grubsze niz normalnie sie smazy, takie miesiste i na nich b. smaczny gulasz, jednak byl to napewno gulasz wieprzowy z duza iloscia papryki w proszku, co daje wlasnie taki typowy smak kuchni wegierskiej. Szczegolow nie pamietam, ale tylko to, ze bylo to bardzo dobre danie. W necie spotkalam sie z podobnymi przepisami i innymi nazwami. Jednak zasada jest glownie ta sama, placki ziemniaczane z gulaszem i mysle, ze z wieprzowym gulaszem sa lepsze. Papryka byla nie ostra, taka lagodna w proszku i najlepsza jest oryginalna wegierska w blaszanych pojemnikach.
    Robiac samemu jakiekolwiek danie z papryka slodka w proszku przestrzegac nalezy jednej zasady: wsypujac papryke do dania nalezy zdjac naczynie z ognia natychmiast, wymieszac ze skladnikami i dopiero potem dalej smazyc czy dusic, bo inaczej papryka bedzie gorzka, kiedy sie zetknie bezposrednio z goraca patelnia.

    #45508
    marek
    Participant

    Dobra rada zawsze w cenie. Obecnie w handlu dostępna jest proszkowana papryka „wędzona” Znakomicie podkreśla smak właśnie takich potraw.

    #45811
    Roman Siemiński
    Participant

    [b]komar napisał:[/b]
    [quote]niedlugo w gory rusze to zjem po zbojnicku :DDD ajjj nie moge sie odczekac :)[/quote]

    Ooooj tak, w górach wszystko smakuje najlepiej, a placki po zbójnicku zwłaszcza;) Najlepsze w takich górskich warunkach jadłem w schronisku na Rysiance, w Beskidach. A do tego zimne piwko i piękne widoki, ach…

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.