Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

ziola i przyprawy do kurczaka

Home Forums Działy Zioła w mojej kuchni i ogrodzie ziola i przyprawy do kurczaka

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #44018
    Wiesia
    Participant

    Uwielbiam kurczaka! Jadam go czesto i za kazdym razem probuje stworzyc nowa mieszanke smakowa. Ostatnio wyszlo mi cos pysznego! Spiesze wiec, zeby sie z Wami podzielic.
    Kurczaka pieklam w calosci, w piekarniku, ale te mieszanke mozna uzyc naturalnie takze do filetow czy udek. Mozna zrobic sobie sos. Nastepnym razem zrobie z sosem, poniewaz uwazam, ze z sosem bedzie jeszcze lepsze. A oto skladniki mojej mieszanki:

    1 lyzeczka soli
    2 lyzeczki suchej bazylii
    1 lyzeczka sproszkowanej cebuli
    1 lyzeczka sproszkowanego czosnku
    1 lyzeczka pieprzu ziolowego
    1 lyzeczka pieprzu cytrynowego

    Wszystko razem wymieszalam i posmarowalam kurczaka. Do srodka wlozylam dwie galazki swiezej bazylii i 10 zielonych oliwek – pychota.
    Ta mieszanka ma za malo soli, poniewaz 15 minut przed koncem pieczenia polewam kurczaka woda z sola.
    Ok. 1/2 filizanki wody i 2 lyzeczki soli – polewam kurczaka kilkoma lyzeczakami. Skorka ma ladniejszy kolor i smak sie poprawia.

    Moze ktos z Was ma tez jakas swietna mieszanke ziol i przypraw do kurczaka i zechce sie podzielic?

    Post edited by: vjesja, at: 2005/06/06 15:36

    #44019
    Jola
    Participant

    co to jest pieprz cytrynowy?Pierwsze s³yszê a lubiê nowo¶ci(dla mnie)

    #44020
    Wiesia
    Participant

    Jobi, pieprz cytrynowy jest do znalezienia w duzych marketach czy na targach. Moj pieprz cytrynowy zawiera pieprz bialy, zielony, czarny ( 60 % ) i skorke z cytryny. Jesli nie znajdziesz, to mozesz sobie sama go zrobic.
    Jest wspanialy, aromatyczny, polecam.

    Post edited by: vjesja, at: 2005/06/06 13:51

    Post edited by: vjesja, at: 2005/06/06 13:52

    #44021
    Jola
    Participant

    Wielkie dzieki :laugh: wygl±da smaku¶nie 😛

    #44022
    Wiesia
    Participant

    :rolleyes: bo taki jest, mniam….

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.