zbajerzone ziemniaki

admin
Keymaster
Posted on 23 kwietnia 2006 at 22:04

poszukuje przepisu na danie z ziemniakow ale nie wiem jak dokladnie sie nazywa, chyba "zbajerzone ziemniaki"

Anerite
Participant
Posted on 23 kwietnia 2006 at 22:32

Przypuszczam, ze to nazwa regionalna i chyba malo znana. Moze opiszesz jak to wyglada, jesli jadlas, moze ma inna nazwe, to sie poszuka. Anerite.

PS. Moge podac link do przepisow na ziemniaki, jesli admin pozwoli, moze cos podobnego tam znajdziesz.

Edytowany przez: Anerite, w: 2006/04/23 20:36

admin
Keymaster
Posted on 23 kwietnia 2006 at 23:21

wlasnie ich nie jadlam tylko gdzies w necie czytalam ale dokladnie nie pamietam jakie byly skladniki i czy to jest przepis regionalny

Anerite
Participant
Posted on 26 kwietnia 2006 at 01:37

Jadziu, znalazlam ten przepis. Nie wiem kto jest oryginalnym autorem, ale znalazlam w sieci. Wykonanie troche dziwne, ale jak chcesz, to rob:

-4 duuuże podłużne ziemniaki
-25 dag marchwi
-25 dag zielonego groszku mrożonego
-łyżka masła
-4 łyżki śmietany
-dowolne przyprawy

Ziemniaki gotować około 15 minut, odcedzić i wydrążyć środki tak, aby uzyskać "ziemniaczane miseczki". Marchewkę i groszek też ugotować (do miękkości).
Do misek włożyć osobno ugotowany groszek i marchewki. Do każdej z nich dodać połowę: posiekanych środków ziemniaków, masła oraz śmietany. Dokładnie zmiksować. Dowolnie przyprawić.
W rękaw cukierniczy nałożyć zielone puree, napełnić połowę ziemniaków. Pozostale napełnić puree z marchwi. Piec ok.20 minut w temperaturze 1800C .
"Wybajerzone" ziemniaczki konsumować jako samodzielne danie (na przykład na kolację) lub jako dodatek do obiadu (fajnie smakują z sadzonym jajkiem,ale myślę,że do ryby lub mięsa też będą ok.

PS. Sa pod nazwa wybajerzone ziemniaki. Radze kroic ziemniaki wzdluz na polowe i nadziewac polowki. Nie wiem, ale z przepisu nie wydaja mi sie b. ciekawe.

Edytowany przez: Anerite, w: 2006/04/25 23:39

Edytowany przez: Anerite, w: 2006/04/25 23:44

Anerite
Participant
Posted on 26 kwietnia 2006 at 01:47

Wykonanie troche pokrecone i bez sensu. Sama zobacz. Zreszta dobor przypraw ma tu zasadnicze znaczenie, a tego brak. Przepis niedokladny i moze niedokladnie sciagniety. A.

admin
Keymaster
Posted on 9 maja 2006 at 02:58

Bardzo ciekawy przepis.
Jutro wyprubuje

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email