wok

maja
Participant
Posted on 26 września 2007 at 18:31

witam
mam prośbę kupiłam wok i mówiąc prawdę nie bardzo wiem co w nim sie dusi czy piecze… pozdrawiam

Anerite
Participant
Posted on 26 września 2007 at 22:49

Wok jest typowy w kuchni chinskiej. Ani sie w nim nie piecze ani nie dusi. W woku przygotowuje sie chinskie dania z odpowiednio przygotowanych skladnikow w ciagu 2-4 minut wg. chinskich przepisow. Do kompletu potrzebna jest specjalna lopatka do przegarniania potrawy. Do gotowania w woku trzeba miec dobra praktyke i opanowana technike, ktora nie jest taka latwa, jak wyglada. Jesli kupilas w sklepie, to powinna byc dolaczona lopatka, instrukcja i przepisy. Przepisy jednak mozna znalezc w necie, np. w Google. Gorzej z technika wykonania. To trzeba zobaczyc i pocwiczyc, choc ja uwazam, ze to zbyt trudne dla niewprawionej osoby. Wyjatkiem jest gotowanie na parze chinskich nadziewanych knedli "dumplings", z ktorych slynie chinska kuchnia. Do tego potrzebne jest specjalne sito, na ktorym sie uklada te knedle z roznymi nadzieniami i sito ustawia sie nad wrzaca woda w woku , mozna pietrowo, wtedy potrzeba kilka sit i gorne sie przykrywa, zeby knedle sie gotowaly na parze. Jesli kupilas w sklepie nie wiedzac do czego to jest i masz jeszcze rachunek, to radze Ci oddac, chyba, ze chcesz sie nauczyc gotowac po chinsku, ale technike trzeba zobaczyc na zywo i potem metoda prob i bledow moze cos Ci sie uda, bo naprawde trudno jest wykonac posilek w woku w ciagu max. 4 min. Niektore potrawy chinski kucharz zrobi w ciagu 30 sekund. Ogolnie sposob przyrzadzania potraw w woku polega na tym, ze skladniki potrawy musza byc drobniutko posiekane, a mieso w cieniutkich plasterkach. Wolowine np. w tym celu oni mroza, tak, aby sie dala pokroic cieniutko, piersi kurczaka drobniutko kroja. Potrawe sie smazy na oliwie, prawie wszystko na raz w b. wysokiej temperaturze szybko przegarniajac lopatka caly czas. Pod koniec czesto dodaja rozbeltane jajko dalej mieszajac a na koncu przygotowany wczesniej sos z sosu sojowego i ziemniaczanej maki. Wlasciwie to Chinczycy uzywaja skrobii kukurydzianej, ktora spelnia to samo zadanie co maka kartoflana.
Jesli potrawa ma byc z ryzem, to ryz musi byc wczesniej ugotowany w garnku i pod koniec dodany do potrawy z jarzyn i miesa. Tak samo cienki makaron. Moja rada, najpierw dowiedziec sie do czego sluzy urzadzenie, a potem decydowac, czy warto kupic. Tu jest link do Google – pod haslem: wok przepisy:
http://www.google.com/search?hl=en&q=wok+przepisy&btnG=Google+Search

Pozdrawiam.
PS. Jeszcze jedno, jesli wok jest fabrycznie nowy to przed uzyciem musi byc specjalnie przygotowany przez odpowiednie wypalenie, cos znajdziesz w linku. Chinczyk nie uzywa woku masowej produkcji, bo to jest taniocha dla laikow. Najlepszy wok jest recznie klepany z odpowiedniej stali ale tez i dosyc drogi i chyba trudno dostepny na polskim rynku.
Jesli interesuje Cie kuchnia chinska, to wpisz w Google haslo – kuchnia chinska i dostaniesz przepisy, ktore niekoniecznie trzeba robic na woku.

Do admina – odpowiadam wyjatkowo, bo z majka kiedys rozmawialysmy i z sympatii dla niej. Nie lubie wpisywac tych numerow, dlatego przestalam odpowiadac. Wiem po co one sa, ale nie spelniaja zadania mimo to. Pozdrawiam, Anerite.

marek
Participant
Posted on 26 września 2007 at 23:18

Witaj Irenko, ja też nie lubię ale cóż, ograniczyło to ilość spamu. Majka buziaczki.

maja
Participant
Posted on 27 września 2007 at 09:18

Witaj
Aneritko,dziękuje Ci że mnie pamiętasz i podzieliłaś sie swoja wiedzą,niestety kupiłam jakieś 2 miesiące temu i nie mam paragonu,ale mam nauczkę:)wiec nie mogę oddać na pewno nie będę nic robiła w nim, bo to dla mnie za trudne,dziękuję ci jeszcze raz pozdrawiam cieplutko pa

maja
Participant
Posted on 27 września 2007 at 09:25

Witaj
Pozdrawiam, buziaczki 🙂

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email