szukam przepisu na macę żydowską!

hubert
Participant
Posted on 2 listopada 2005 at 18:21

Cze¶;] poszed³ zak³ad!!! pilnie poszukuje przepisu na macê ¿ydowsk± –> chleb prza¶ny?? najpropstszy i banalny!!;] jest mi bardzo potrzebny;] serdeczne dziêki!! za ka¿d± informacje, pomó¿cie!! PLIZZZ!!!

marek
Participant
Posted on 11 listopada 2005 at 19:31

Przeczytaj proszê:
[url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2734/150/[/url]

admin
Keymaster
Posted on 14 listopada 2005 at 16:28

???

marek
Participant
Posted on 14 listopada 2005 at 18:46

Przepraszam za pomy³kê. Oto przepis:
Sk³adniki:
m±ka
woda
Sposób przyrz±dzenia:
M±kê rozrobiæ z niewielk± ilo¶ci± wody. Rozwa³kowaæ na cieñkie placki. Piec na czystej patelni (bez t³uszczu), a¿ zrobi± siê chrupi±ce.

Anerite
Participant
Posted on 11 lutego 2007 at 06:38

Nie sadze, aby cos tu brakowalo, maca jest nawet bez soli. Ale najprosciej sie przekonasz, kiedy kupisz pudelko macy i napewno na opakowaniu bedzie sklad. Maca jest wyrabiana fabrycznie i nikt jej w domu nie robi, bo nie ma po co. Maca jest obowiazkowym skladnikiem potraw swiat zydowskich i jedza jej sporo, to po co sie trudzic, skoro jest gotowa, a ze tam tylko maka i woda, to trudno znalezc przepis, jednak mi sie udalo, tyle, co podejrzewalam ze ma byc specjalna maka. Oto przepis znaleziony w sieci:

Maca

Maca – (hebr."Niekwaszony chleb"), placek pieczony tylko ze specjalnie przygotowanej mąki i wystudzonej wody, bez dodatku soli. Ciasto na macę należy miesić bez przerwy i szybko piec, aby nie miało żadnej możliwości fermentacji. Zazwyczaj uważa się, że cała czynność nie powinna trwać dłużej niż 18 minut. Nakaz religijnego spożywania macy obowiązuje w czasie święta Pesach, zwanego też chag ha-macot – świętem mac, lub Świętem Przaśników.

Co z tym zakladem, napiszesz? Anerite.
Cos mi sie zdaje, ze przegrales.

admin
Keymaster
Posted on 30 marca 2007 at 02:14

Pytanie: Co to jest "specjalna maka"?

Odpowiedz: Specjalna maka to specjalnie przygotowana maka.

ha ha ha… :laugh:

Dodam tylko, ze jest przygotowywana w specjalnym mlynie przez specjalnego mlynarza na specjalne zyczenie 😉

Wystudzona woda to tez niezly patent. To taka woda, ktora najpierw trzeba podgrzac a potem wystudzic. Z innej nie wyjdzie. Taka specjalna woda :woohoo:

admin
Keymaster
Posted on 30 marca 2007 at 23:13

Tak, maka specjalnie przygotowana to "nie specjalna maka", a to roznica. Chodzi wlasnie o sposob przygotowania i pewne wymogi zdrowotne. Woda musi byc przegotowana i wystudzona, a nie podgrzana, a to roznica. W polskiej kuchni tez zaleca sie w niektorych potrawach, np. w napojach PRZEGOTOWAC wode i potem wystudzic, poniewac woda prosto z kranu moze zawierac i zwykle zawiera pewne szkodliwe mikroorganizmy, ktore gina, kiedy wode sie gotuje. No i po co sie kupuje wode w butlach, jesli nie ma roznicy?
Zydowska zywnosc nazywa sie koszerna, to znaczy ze jest specjalnie przygotowana wg. wymagan religijnych. Kurczaki np. sa karmione specjalna pasza (nie byle czym jak nasze) i w rytualny sposob zabijane i to jest tez duza roznica. Specjalni rabaje kontroluja produkcje zywnosci, ktora ma byc wg. wskazan religijnych i zdrowotnych.
W katolickiej religii tez sa pewne uwarunkowania, co mozna jesc, robic i kiedy, a wyznawcom innych religii moze sie to wydac dziwne, bo co to za roznica, piatek sobota czy poniedzialek?
Zamiast sie osmieszac brakami w wyksztalceniu, lepiej zabierz sie do nauki i sprawdz o co chodzi, a nie robic z siebie pajaca.
Nasmiewac sie z obyczajow i religii obcych narodowowsci moze tylko pusta pala.

admin
Keymaster
Posted on 1 kwietnia 2007 at 02:39

Ales sie zabuldoczyla Anemite 👿 :laugh:

A tymczasem sama sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz, ze ma byc specjalna maka, potem ze wcale nie. Cos brak Ci konsekwencji i generalnie to co piszesz jest zupelnie niescisle i niejasne.

To ze maka ma byc specjalna, specjalnie przygotowana czy jeszcze jakkolwiek inaczej by to okreslic to nieprawda. Zwykla maka przenna spelni swoje zadanie. Mozna tez uzyc maki z zyta, jeczmienia, orkiszu albo owsa i dalej bedzie to w zgodzie z obrzadkiem religijnym.

A teraz najwazniesze. Od czasu polaczenia skladnikow mamy kilkanascie minut zanim ciasto zacznie rosnac czyli zanim zacznie sie fermentacja. Jesli nie wstawimy ciasta do pieca zanim to nastapi mozemy pozegnac sie z maca. Otrzymany produkt bedzie mial inny smak i zapach, i wedlug obrzadku bedzie "nieczysty" (bo bakterie maczaly w nim palce :whistle: ) – nie bedzie to juz maca. I tu jest cala maca pogrzebana a nie w "specjalnej mace" he he he… 🙂

A to ze uzywamy wody przegotowanej to chyba norma. Nie miem komu to tlumaczysz.

Odnosnie pustych pal nasmiewajacych sie z obcych obyczajow i religii to masz zupelna racje. Tylko, ze nikt tu sie z tego nie nasmiewal. Wiec nie zasmiecaj watku tekstem nie zwiazanym z tematem.

Mysle, ze przydalo troche macy na oczyszczenie duchowe, bo widze w Tobie wiele zla i zgorzknienia Anemite 😆

Smacznego!

admin
Keymaster
Posted on 1 kwietnia 2007 at 21:28

Gienek, rzeczywiscie piszac "specjalna maka" ujelam niewlasciwie, mialam na mysli specjalne przygotowanie, co juz dalej bylo poprawnie. Mozna sie przejezyczec, ale to nie powod, aby sie wysmiewac. Mozna kogos poprawic, ale w innym tonie.
Jak przepis, to przepis i wcale nie jest oczywiste, czy wszyscy do wszystkiego uzywaja przegotowanej wody i tlumacze to Tobie, Gienek. Przegotowanej, a nie podgrzanej. Lapiesz za slowka, a sam piszesz blednie. Sposob przyrzadzania podalam (przepisany z netu) razem z czasem wykonania, a Ty dublujesz, zeby udowodnic co?
Twoj poprzedni post jest wysmianiem tego, co napisalam, zlosliwe komentarze poparte kpiacymi ikonkami i slownie.
Do czego te uwagi o specjalnej wodzie, mlynie itd? Jawne kpiny, a napisane tak, ze mozna odebrac jako nasmiewanie sie z rytualu innej religji, szczegolnie, ze antysemityzm w Polsce jest niemaly. Jak widac z poprzednich postow nie kazdy sie orientuje w tych sprawach, a po Twoich zlosliwosciach inni moga odebrac falszywe pojecie.
Tak, rozzloscilo mnie to, bo wygladalo tendencyjnie a nadewszystko mialo niewlasciwe podteksty.
Maca (duzo macy) to by sie Tobie przydala, na potencjalna zlosliwosc i chec dokuczania.
Jak juz nie masz co pisac, to zlosliwie przekrecasz moj nick, zeby jeszcze jakos dosunac, a te ikonki znakomicie do Ciebie pasuja.
Zgorzknienie jest produktem potencjalnej zlosliwosci, czego dales dowod i zlosliwosc jest niezdrowa przedewszystkim dla tych, co ja uprawiaja. Nalezy sie trzymac od takich z daleka, zeby nie zatruwali innym zycia swoim jadem.
———————————————————–
PS. do Tinci, czemu naraz jestem gosciem?

admin
Keymaster
Posted on 3 kwietnia 2007 at 00:37

Nie "dubluje" tylko klaruje hi hi hi… Ale Tobie sie nie podoba bo moj przepis jest lepszy. MOJ :woohoo:

A jak ktos sie chce doszukac antysemityzmu to moze go znalezc nawet w ksiazce kucharskiej jak sie okazuje :laugh: Ja tymczasem zadam usuniecia przepsu na murzynka – co za bezczelny akt umniejszajacy mieszkancom Afryki.

Zamknac te rasistowska strone, natychmiast!

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email