Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

szpinakożercy wszystkich krajów

Home Forums Działy Forum Szpinakowe szpinakożercy wszystkich krajów

Viewing 13 posts - 31 through 43 (of 43 total)
  • Author
    Posts
  • #42723
    Katarzyna
    Participant

    Anerite: pewnie tak, ale jaki¶ czas temu mia³am koszmarnie wysoki poziom cholesterolu i zaczê³am z tym walczyæ. Od tego czasu w zasadzie prawie wy³±cznie u¿ywam oliwy. Chocia¿ masz racjê, jaja na oliwie nie s± moim szczytem marzeñ.
    Vjesja: w ¿yciu nie chcia³am Ci do³o¿yæ. No, dobra, mo¿e troszeczkê :laugh:
    Ale czy Ty nigdy nie próbowa³a¶ szpinaku???? Je¶li nie, to marsz do jakiej¶ dobrej restauracji i zamów co¶ ze szpinaczkiem!!! Kiedy¶ w jakiej¶ w³oskiej knajpce jad³am tortellini zapiekane w sosie szpinakowym z kawa³kami szynki, du¿± ilo¶ci± sera, MNIAM! My¶lê, ¿e to idealna potrawa dla pocz±tkuj±cych szpinako¿erców. Mo¿e dasz siê namówiæ ;)?
    B.

    #42725
    Ewa
    Participant

    Bazylio jajecznica ze szpinakiem i szczypiorkiem jest od dosc dawna przysmakiem mojej rodziny (no coz wychowalam takich dziwakow) , ale to tak na marginesie . Moje dzieciaki lubia zielone ziemniory (doslowny przekaz) czyli ziemniaki na zielono . Do gotujacych sie ziemniakow dodaje oczyszczone liscie szpinaku (jak zwykle swiezego – chociaz z mrozonym nie powinno byc zadnej roznicy ) i gotuje tak jak na puree na koniec odcedzam , tluke z maslem i mlekiem i voila gotowe . Calkem efektowne jest to na jakies male przyjecia hmmm taka odrobinka koloru .Mozna rowniez stosowac buraczki (oszczednie ) dla dodoania nieco czerwieni i slodyczy np.na walentynki lub dzien kobiet -niestety juz zapomniany .
    Pozdrawiam Ewa.

    #42728
    marek
    Participant

    Ciekawy pomys³ z tymi zielonymi ziemniakami :rolleyes:

    #42734
    Katarzyna
    Participant

    Aha, ¶wietny! Pewnie zrobiê co¶ takiego. Dziêki, Ewka.
    B.

    #42758
    Agnieszka
    Participant

    Bazylio i inni szpinakolubcy: zaczê³am zamieszczaæ przepisy, tak jak obieca³am.
    Pa, pa

    #42786
    Agnieszka
    Participant

    [url=http://www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/borek.html]co¶ szpinakowego[/url] z kuchni orientalnej

    #42791
    Katarzyna
    Participant

    Farsz trochê podobny do tradycyjnego, ale ta cytryna to dla mnie nowo¶æ. A ciasto fila, to ju¿ zupe³nie co¶ nowego.
    Dziêki 😀
    B.

    #42944
    Edyta
    Participant

    Mo¿e powinnam zadaæ to pytanie na: "poszukuje przepisu" ale skoro jest tu forum szpinako¿erców 🙂 A swoj± drog± [b]szpinkak jes mniamu¶ny [/b]:). Jad³am kiedy¶ sosik podawany do nachos. Podawany by³ na ciep³o i napewno zawiera³ SZPINAK i ser ¿ó³ty (roztopiony). Musia³ mieæ jeszcze jakie¶ sk³adniki, nie by³ zbyt gêsty …ale jakie?????
    Czy kto¶ jad³ co¶ takiego albo podobnego? Jakby kto¶ natrafi³ na taki przepis to prosi³abym o odpowiedz!
    Od roku za mn± "chodzi"…

    #42950
    Magda
    Participant

    Przy³±czam siê i ja do szpinako¿erców. A na dobry pocz±tek mam przepis na placek ze szpinakiem (z programu Mak³owicza, zdaje siê).
    Ciasto:
    – 300 g m±ki,
    – sól,
    – ciep³a woda,
    – 6 ³y¿ek oliwy.
    Zagnie¶æ ciasto i podzieliæ na dwie czê¶ci: wiêksz± – na spód, a mniejsz± – na wierzch. Sch³odziæ. Rozwa³kowaæ i wy³o¿yæ na tortownicê tak, aby wychodzi³o ponad brzegi.
    Farsz szpinakowy:
    – mas³o,
    – cebula (zez³ocona na ma¶le),
    – 1 kg szpinaku (dodaæ do cebuli i dusiæ 10 minut; ostudziæ i dodaæ pozosta³e sk³adniki),
    – 2 ¿ó³tka,
    – ga³ka muszkato³owa,
    – 300 g zmielonego twaro¿ku,
    – ¿ó³ty ser (starty na tarce),
    – natka pietruszki.
    Wy³o¿yæ szpinakowy farsz na ciasto. Zrobiæ dziury w farszu, a w nie wbiæ jajka (od 5 do 7 sztuk). Przykryæ pozostawionym ciastem i zagi±æ brzegi na zak³adkê i posmarowaæ ¿óltkiem.

    #43876
    Anerite
    Participant

    Jest taka strona kulinarna: http://www.foodtv.com i tam znalazlam ponad 800 przepisow szpinakowych, ale wszystko po angielsku. Kto moze skorzystac, niech wpisze w wyszukiwarke 'spinach" i juz ma. Pozdrawiam, Anerite.

    #43887
    Mariusz
    Participant

    ostatnio robilem tarte szpinakowa, gdzie do farszu szpinakowego (miksowane blanszowane liscie z dodatkiem czosnku, soli i jaj) dodalem szczypior i TARTY CHRZAN.

    #43894
    Anerite
    Participant

    Ale jak smakowalo z chrzanem? Lubie czytac Twoje posty, tylko szkoda, ze sa tak rzadko. Jeszcze proponuje inna wersje – z odrobina glaki muszkatolowej, ale wtedy chyba bez chrzanu. Anerite.

    #44272
    Grzegorz
    Participant

    A ja uwielbiam szpinak w tradycyjny sposób przygotowany .
    Zasma¿ony i podprawiony ¶mietan± oczywi¶cie z dodatkiem czosnku

Viewing 13 posts - 31 through 43 (of 43 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.