Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

szpinakożercy wszystkich krajów

Home Forums Działy Forum Szpinakowe szpinakożercy wszystkich krajów

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 43 total)
  • Author
    Posts
  • #42128
    Katarzyna
    Participant

    Witajcie!
    Jestem z lekka 'zboczona’, poniewa¿ uwielbiam szpinak. Wiele osób, którym to mówiê, patrzy na mnie ze zgroz±, a przynajmniej ze zdziwieniem. Czasami czujê siê jak dziwo z objazdowego cyrku. Wiem, ¿e osób kochaj±cych to zielone cudo jest wiêcej. Proponujê zatem skrzykn±æ siê jako¶, wesprzeæ duchowo, aby nie za³amaæ siê pod ciê¿arem spo³ecznego potêpienia, powymieniaæ ciekawe przepisy, wiadomo¶ci szpinakowe. Jednym s³owem proponuje utworzenie szpinakowej grupy wsparcia dla Anonimowych Szpinakolubów.
    Co Wy na to?
    Pozdrawiam
    Bazylia

    #42144
    Anerite
    Participant

    Bardzo lubie szpinak, poszukam ciekawych przepisow. Anerite.

    #42211
    Ewa
    Participant

    Uwielbiam szpinak . Wlasnie moja rodzina dzisiaj jadla surowke ze szpinaku do obiadu . Czesto zastepuje nim salate mniam mniam mniam .
    Pozdrawiam kochajacych 😉 inaczej 😉

    #42279
    Katarzyna
    Participant

    Ewa, a podaj przepis na t± surówkê. Latem, kiedy bêdzie ¶wie¿y szpinak, bêdzie mo¿na sobie zrobiæ.
    Tymczasem podam prosty przepis na kotlety mielone ze szpinakow± niespodziank±:
    – miêso mielone przygotowane jak kto lubi,
    – mro¿ony szpinak (najlepszy moim zdaniem jest siekany, w brykietach) rozmra¿am, odparowujê, dodajê czosnek, kapkê mleka, sól i duszê,
    – formujê okr±g³e kotleciki i nadziewam je odrobin± szpinaku,
    – potem to ju¿ tradycyjnie: panierka i na patelniê.

    Fajnie jest obserwowaæ miny niczego nie¶wiadomych ludzi, którzy twierdz±, ¿e nienawidz± szpinaku i znajduj± to w kotleciku. Najczê¶ciej im bardzo smakuje. Ale na wszelki wypadek dla niewtajemniczonych przygotowujê inn± wersjê niespodzianki: kawa³ek sera w kotleciku, bardzo dobre, polecam.
    B.

    #42280
    Ewa
    Participant

    Swieze listki mlodego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu odsaczam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie dre do miski na mniejsze kawalki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewke , wszystko zalewam kwasna smietana(taka gesta) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli .
    Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostepny zawsze i gotowy do przyrzadzania (umyty) tak ze niesamowita jest szczesciara ze mnie .
    Uwaga do tej salatki : trzeba mieszac ostroznie gdyz mlogy szpinak jest bardzo delikatny , probowalam rownies ze starego ale jest troche lykowaty .

    #42281
    Katarzyna
    Participant

    Dziêkujê. W sezonie szpinakowym spróbujê. A w ogóle czy kto¶ mia³ szpinak w ogródku? Bo chodzi mi po g³owie, ¿eby mo¿e zasadziæ, zasiaæ i mieæ w³asny.
    B.

    #42282
    Ewa
    Participant

    Bazylio sluze linkiem , milego uprawiania
    [url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]

    Post edited by: ewa, at: 2005/02/03 14:16

    #42283
    Katarzyna
    Participant

    Ewo, jeste¶ wielka!!! Po prostu ¶wietna strona, ju¿ j± mam w ulubionych! Dziêkujê!

    #42285
    admin
    Keymaster

    Czemu nie, tylko ile masz tego ogrodka, trzebaby kilka hektarow, wiesz ile trzeba swiezego szpinaku na talezyk uduszonego, no moze na surowke mniej, ale tez chyba sporo dzialki. Anerite.

    #42288
    admin
    Keymaster

    Ups, przepraszam za literowke, talerzyk pisze sie przez rz durna palo (to ja do siebie), hi, hi hi!!!

    #42289
    admin
    Keymaster

    O, a czemu jestem gosc? a moze nieproszony??????? A.

    #42298
    Katarzyna
    Participant

    Uuuuu, hektarów u mnie niet! My¶la³am o zagonku, grz±dce najwy¿ej. 🙁
    Ale i tak spróbujê. :laugh:
    B.

    #42301
    Ewa
    Participant

    Bazylio najwazniejsze dobre checi B) 😉

    #42311
    Katarzyna
    Participant

    Pewnie, a ja siê ³atwo nie zra¿am.
    Mam fajny przepis szpinakowy na BU£ECZKI ZE SZPINAKIEM
    Szpinak jak zwykle odparowywujê (mowa o mro¿onym) i pyrkam z odrobink± mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki krojê drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bu³eczki: odcinam wierzch i wydr±¿am mi±¿sz. Bu³eczki nape³niam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bu³eczki mo¿na przybraæ plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam pasuje.
    Smacznego
    B.

    #42397
    Katarzyna
    Participant

    Pustki? Nikt nie lubi szpinaku? Naprawdê, jak mo¿ecie!!! A JAJECZNICE SZPINAKOW¡ jedli¶cie? Jak nie, koniecznie musicie.
    Mro¿ony szpinak trzeba jak zwykle popyrkaæ troszkê na oliwie na patelni, mo¿na bez dodatków. Ilo¶æ dobieracie sobie wg uznania. Jak ju¿ siê solidnie popyrka, wbijacie jajka i mieszacie. To trzeba podsma¿yæ, posypaæ tartym serem, przemieszaæ i wy³o¿yæ na talerz.
    Smacznego
    B.
    Ps. I niech siê kto¶ odezwie szpinakowo, bo mi samotnie!!!

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 43 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.