szpinakożercy wszystkich krajów

Katarzyna
Participant
Posted on 18 stycznia 2005 at 14:47

Witajcie!
Jestem z lekka ‚zboczona’, poniewa¿ uwielbiam szpinak. Wiele osób, którym to mówiê, patrzy na mnie ze zgroz±, a przynajmniej ze zdziwieniem. Czasami czujê siê jak dziwo z objazdowego cyrku. Wiem, ¿e osób kochaj±cych to zielone cudo jest wiêcej. Proponujê zatem skrzykn±æ siê jako¶, wesprzeæ duchowo, aby nie za³amaæ siê pod ciê¿arem spo³ecznego potêpienia, powymieniaæ ciekawe przepisy, wiadomo¶ci szpinakowe. Jednym s³owem proponuje utworzenie szpinakowej grupy wsparcia dla Anonimowych Szpinakolubów.
Co Wy na to?
Pozdrawiam
Bazylia

Anerite
Participant
Posted on 19 stycznia 2005 at 00:07

Bardzo lubie szpinak, poszukam ciekawych przepisow. Anerite.

Ewa
Participant
Posted on 28 stycznia 2005 at 06:55

Uwielbiam szpinak . Wlasnie moja rodzina dzisiaj jadla surowke ze szpinaku do obiadu . Czesto zastepuje nim salate mniam mniam mniam .
Pozdrawiam kochajacych 😉 inaczej 😉

Katarzyna
Participant
Posted on 2 lutego 2005 at 19:59

Ewa, a podaj przepis na t± surówkê. Latem, kiedy bêdzie ¶wie¿y szpinak, bêdzie mo¿na sobie zrobiæ.
Tymczasem podam prosty przepis na kotlety mielone ze szpinakow± niespodziank±:
– miêso mielone przygotowane jak kto lubi,
– mro¿ony szpinak (najlepszy moim zdaniem jest siekany, w brykietach) rozmra¿am, odparowujê, dodajê czosnek, kapkê mleka, sól i duszê,
– formujê okr±g³e kotleciki i nadziewam je odrobin± szpinaku,
– potem to ju¿ tradycyjnie: panierka i na patelniê.

Fajnie jest obserwowaæ miny niczego nie¶wiadomych ludzi, którzy twierdz±, ¿e nienawidz± szpinaku i znajduj± to w kotleciku. Najczê¶ciej im bardzo smakuje. Ale na wszelki wypadek dla niewtajemniczonych przygotowujê inn± wersjê niespodzianki: kawa³ek sera w kotleciku, bardzo dobre, polecam.
B.

Ewa
Participant
Posted on 2 lutego 2005 at 20:28

Swieze listki mlodego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu odsaczam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie dre do miski na mniejsze kawalki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewke , wszystko zalewam kwasna smietana(taka gesta) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli .
Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostepny zawsze i gotowy do przyrzadzania (umyty) tak ze niesamowita jest szczesciara ze mnie .
Uwaga do tej salatki : trzeba mieszac ostroznie gdyz mlogy szpinak jest bardzo delikatny , probowalam rownies ze starego ale jest troche lykowaty .

Katarzyna
Participant
Posted on 2 lutego 2005 at 21:05

Dziêkujê. W sezonie szpinakowym spróbujê. A w ogóle czy kto¶ mia³ szpinak w ogródku? Bo chodzi mi po g³owie, ¿eby mo¿e zasadziæ, zasiaæ i mieæ w³asny.
B.

Ewa
Participant
Posted on 2 lutego 2005 at 21:15

Bazylio sluze linkiem , milego uprawiania
[url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]

Post edited by: ewa, at: 2005/02/03 14:16

Katarzyna
Participant
Posted on 2 lutego 2005 at 23:12

Ewo, jeste¶ wielka!!! Po prostu ¶wietna strona, ju¿ j± mam w ulubionych! Dziêkujê!

admin
Keymaster
Posted on 3 lutego 2005 at 00:55

Czemu nie, tylko ile masz tego ogrodka, trzebaby kilka hektarow, wiesz ile trzeba swiezego szpinaku na talezyk uduszonego, no moze na surowke mniej, ale tez chyba sporo dzialki. Anerite.

admin
Keymaster
Posted on 3 lutego 2005 at 03:00

Ups, przepraszam za literowke, talerzyk pisze sie przez rz durna palo (to ja do siebie), hi, hi hi!!!

admin
Keymaster
Posted on 3 lutego 2005 at 03:02

O, a czemu jestem gosc? a moze nieproszony??????? A.

Katarzyna
Participant
Posted on 4 lutego 2005 at 00:59

Uuuuu, hektarów u mnie niet! My¶la³am o zagonku, grz±dce najwy¿ej. 🙁
Ale i tak spróbujê. :laugh:
B.

Ewa
Participant
Posted on 4 lutego 2005 at 16:26

Bazylio najwazniejsze dobre checi B) 😉

Katarzyna
Participant
Posted on 4 lutego 2005 at 23:39

Pewnie, a ja siê ³atwo nie zra¿am.
Mam fajny przepis szpinakowy na BU£ECZKI ZE SZPINAKIEM
Szpinak jak zwykle odparowywujê (mowa o mro¿onym) i pyrkam z odrobink± mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki krojê drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bu³eczki: odcinam wierzch i wydr±¿am mi±¿sz. Bu³eczki nape³niam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bu³eczki mo¿na przybraæ plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam pasuje.
Smacznego
B.

Katarzyna
Participant
Posted on 9 lutego 2005 at 20:55

Pustki? Nikt nie lubi szpinaku? Naprawdê, jak mo¿ecie!!! A JAJECZNICE SZPINAKOW¡ jedli¶cie? Jak nie, koniecznie musicie.
Mro¿ony szpinak trzeba jak zwykle popyrkaæ troszkê na oliwie na patelni, mo¿na bez dodatków. Ilo¶æ dobieracie sobie wg uznania. Jak ju¿ siê solidnie popyrka, wbijacie jajka i mieszacie. To trzeba podsma¿yæ, posypaæ tartym serem, przemieszaæ i wy³o¿yæ na talerz.
Smacznego
B.
Ps. I niech siê kto¶ odezwie szpinakowo, bo mi samotnie!!!

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email