Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpinakowe przepisy

Home Forums Działy Forum Szpinakowe Szpinakowe przepisy

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 24 total)
  • Author
    Posts
  • #43118
    Katarzyna
    Participant

    Pomy¶la³am sobie, ¿e zacznê nowy w±tek, bo poprzedni strasznie d³uga¶ny jest. I zacznê przepisem na JAJA TOPIONE W SZPINAKU
    6 jaj
    1 kg szpinaku
    ½ szklanki mleka
    1 ³y¿ka mas³a
    1 ³y¿ka m±ki
    sól, z±bek czosnku
    20 dag startego sera ¿ó³tego
    ga³ka muszkato³owa
    t³uszcz
    tarta bu³ka
    – szpinak popyrkaæ z wyci¶niêtym czosnkiem, sol±, mlekiem i zasma¿k± z mas³a i m±ki, dodaæ ga³kê,
    – ¿aroodporny pó³misek wysmarowaæ t³uszczem i posypaæ bu³k±, wy³o¿yæ szpinak, zrobiæ wg³êbienia i wbijaæ w nie jaja sol±c je,
    – ca³o¶æ posypaæ serem,
    – zapiekaæ do zrumienienia.

    Jak macie jakie¶ ciekawe szpinakowe co nieco, dawajcie!
    Ps.
    Wrzucam te¿ ten przepis na wegetariañskie, ¿eby naszemu szefowstwu szanownemu i zapracowanemu oszczêdziæ roboty 😉

    #43170
    Ewa
    Participant

    Bazylio czy ta zasmazka konieczna jest ? Probuje zrzucic pare kilo wiec ograniczam maki i inne weglowodany i czy mozna zastapis to czyms innym?

    #43179
    Anerite
    Participant

    Ewuniu zanim Bazylia odpisze, powiem moje zdanie. Nigdy nie daje do szpinaku zasmazki, tylko troche masla i niewiele gestej smietany do smaku. W tym przepisie chodzi o zageszczenie szpinaku, zeby sie trzymal po dodaniu jajek, ale moim zdaniem mozesz nie robic zasmazki, jedynie starac sie zrobic szpinak na gesto i troszke smietany pomoze, aby byl zwarty. Jednak czasami wyjatkowo troszke zasmazki nie doda Ci wagi, co innego, jak ktos stosuje codziennie do zup i sosow. Mozesz tez zrobic polowe podanej ilosci. Ja prawie nigdy nie robie zasmazki, ale raz na jakis czas jesli naprawde konieczne, to nie ma znaczenia, Jadlam tez kiedys szpinak zrobiony inaczej. Umyte swieze liscie szpinaku tylko zblanszowane, juz nie surowe, ale jeszcze jedrne z dodatkiem masla i siekanego czosnku + sadzone jajka. Bylo pyszne i oryginalne. Musze sie dowiedziec od mojej przyjaciolki dokladnie jak ona to robila. Szpinak jest b. zdrowy i pyszny, jesli wlasciwie zrobiony. Hindusi robia zupelnie inaczej niz my i jest wspanialy. Ewuniu, kiedys Ci obiecalam adres do ogrodnictwa, ktore wysyla nasiona i male sadzonki. Masz jeszcze troche czasu, ale teraz posylam, sprawdz sobie linki:
    http://www.shepherdseeds.com
    http://www.reneesgarden.com.
    http://www.whiteflowerfarm.com

    Pozdrawiam, Anerite.

    #43182
    Katarzyna
    Participant

    Anerite ma racjê co do tej zasma¿ki. Nie jest konieczna, ale daje gêsto¶æ, w koñcu te jaja powinny siê na czym¶ trzymaæ. Ale jak odpowiednio odparujesz wodê ze szpinaku, to te¿ jest gêsty. I muszê siê przyznac ze wstydem, ¿e szpinaku li¶ciastego (mam na my¶li ¶wie¿ego) nigdy nie robi³am. Nie mam zaufania do tego na rynku (jakie¶ o³owie czy co¶), choæ z drugiej strony wszystko, co jem mo¿e byæ i najprawdopodobniej jest naszpikowane metalami ciê¿kimi. Eh!
    Pozdrawiam
    B.

    #43183
    Anerite
    Participant

    Bazylko, kupuj swiezy szpinak, tylko ze musi to byc wieksza ilosc, bo sie bardzo redukuje. A skad wiemy, co jest w tym gotowym, mrozonym? Jest wiecej roboty ze swiezym, bo trzeba dokladnie kilka razy plukac, ale taki szpinak tylko zblanszowany to inna piesn. Anerite.

    #43184
    Katarzyna
    Participant

    Czekam na sezon i kupiê ¶wie¿y. Mo¿e uda siê trochê wysiaæ na dzia³ce u rodziców, ale ponoæ ¿eby co¶ z tego mieæ, to trzeba ca³e pole ….:laugh:
    B.

    #43191
    Ewa
    Participant

    Dziekuje niezawodne kobitki , Irenko i za te adresy (oj maz sie wkurzy za moje uprawy hihihihihihi) dzieki jeszcze raz 🙂 🙂 🙂

    #43247
    Agnieszka
    Participant

    [b]Bazylio![/b] Uprzejmie informujê, ¿e zrobi³am mielone ze szpinakowym nadzieniem! Uroczysta premiera min i smaków odbêdzie siê w sobotê w czasie imprezki rodzinnej :laugh: Trzymaj kciuki! Wprawdzie przez okno mnie nie wyrzuc±, bo to mój dom, ale mog± czym¶ [i]we mnie[/i] rzucaæ! 😉
    Gotowa³am te¿ zupê szpinakow±. W taki sam sposób jak szczawiow±, tzn. z ziemniaczkami i jajkiem. Gdybym doda³a troszkê soku cytrynowego by³aby jeszcze lepsza i praktycznie nie do odró¿nienia od szczawiowej. Pycha!
    Aga

    #43272
    Katarzyna
    Participant

    To trzymam kciuki, ¿eby nie pluli Ci na stó³, ¶ciany itp. :laugh:
    I donie¶, jakie mieli miny, kiedy odkryj± trefne nadzienie!
    B.

    #43277
    Mariusz
    Participant

    Tez uwazam, ze swiezy jest lepszy od mroznonego. swoja droga – ciekaw jestem, czy ze swiezego uzywacie tylko blaszek lisciowych czy calych lisci – lacznie z nerwem. Wg mnie te nerwy sa na tyle delikatne, ze nie trzeba z nich rezygnowac.. A moze zna ktos przepisy na salattki z uzyciem swiezych listkow (bez blanszowania). Kiedys gdzies widzialem taki przepis, ale umknal mi jakos.
    No i jeszcze jedno- szpinak jest tzw roslina krotkiego dnia – zatem zbiory sa wiosna i jesienia,a latem szpinaku swiezego raczej sie nie kupi (przynajmniej w Polsce). Wg mnie – ten wiosenny jest delikatniejszy i lepszy.

    #43279
    Katarzyna
    Participant

    Gdzie¶ taki przepis mia³am, ale mam takie dzikie mnóstwo przepisów, ¿e to mo¿e potrwaæ 😉 Ale poszukam. Mo¿e wcze¶niej kto¶ inny co¶ znajdzie.
    B.

    #43290
    agulinaa
    Participant

    Ja poszperalam i znalazlam takie cos :
    SA£ATKA SZARPANA

    Sa³atka:
    li¶cie surowego szpinaku (pêczek)
    rukola (ma³e opakowanie)
    szczypiorek (pól pêczka)
    pomidorki koktailowe (ma³e opakowanie)

    Sos:
    musztarda (duza ³yzka)
    czosnek (3-4 z±bki)
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz do smaku
    wszystko razem wymieszaæ

    PRZYRZ¡DZANIE:

    Wszystko umyæ i osuszyc. Oderwaæ szpinakowe ³odyzki, li¶cie poszarpaæ, rukole poszarpaæ i wymieszaæ w misce. Nak³adaæ na talerze dok³adaj±c po kilka pomidorków, przyozdobiæ ca³ymi ³ody¿kami szczypiorku (aby wygl±da³y jak bierki).
    Polaæ sosem. Smacznego!… (za przepis bardzo dziêkujê Kasi)
    SURÓWKA ZE SZPINAKU WIOSENNEGO W MAJONEZIE

    – 30 do 40 dkg m³odego szpinaku,
    – majonez,
    – 2 jajka na twardo,
    – pêczek rzodkiewek.

    SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:

    Szpinak dok³adnie op³ukaæ, otrz±sn±æ, odci±æ ³ody¿ki i pokroiæ w drobne paski. Rzodkiewkê pokroiæ w plasterki i z drobno posiekanymi jajkami dodaæ do szpinaku. Wymieszaæ z majonezem…
    SA£ATKA ZE SZPINAKU

    – 20 dag szpinaku – sól i bia³y pieprz
    – 10 dag ma³ych twardych pieczarek – 2 ³y¿ki octu winnego
    – pêczek szczypiorku – 2 ³y¿ki soku z jab³ek
    – 2 ³y¿ki upra¿onych pestek s³onecznika – 3 ³y¿ki oliwy z oliwek
    – 1 ³y¿ka musztardy Dijon

    SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:

    Zaczynamy od sosu. Mieszamy oliwê z musztard±, sokiem z jab³ek i octem. Doprawiamy sol± i pieprzem, ewentualnie cukrem. Nastêpnie myjemy szpinak i ods±czamy go z wody. Pieczarki czy¶cimy, myjemy i kroimy w plasterki. £±czymy szpinak z pieczarkami, zalewamy sosem i dok³adnie, ale delikatnie , mieszamy. Sa³atkê podajemy posypan± pestkami s³onecznika i posiekanym szczypiorkiem…

    Przepisy pochodza z serwisu [url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]

    Jeszcze swego czasu Magda z Mediolanu podawala fajny przepis na salatke ze szpinaku z czosnkiem i parmiggiano reggiano ale nie pamietam proporcji, szkoda, bo chyba warta przyrzadzenia 🙁

    #43305
    Katarzyna
    Participant

    Znalaz³am takie oto przepisy:
    SA£ATKA SZPINAKOWO-GRZYBOWA
    30 dag ¶wie¿ego szpinaku
    20 dag grzybów, najlepiej prawdziwków
    1 ³y¿ka mas³a
    bia³y mielony pieprz
    sól
    pó³ cytryny
    kilka ga³±zek koperku
    z±bek czosnku
    cukier do smaku
    3 ³y¿ki oliwy

    – li¶cie szpinaku przebraæ, umyæ i odci±æ ogonki,
    – grzyby umyæ, wiêksze pokroiæ na kawa³ki,
    – na patelni rozpu¶ciæ mas³o, wsypaæ grzyby, przesma¿yæ, udusiæ, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem, ostudziæ,
    – szpinak wymieszaæ z grzybami,
    – czosnek obraæ, drobno posiekaæ lub przepu¶ciæ przez praskê, utrzeæ z sol± i cukrem, dodaæ sok z cytryny, wymieszaæ z oliw±,
    – sosem polaæ sa³atkê, posypaæ drobno posiekanym koperkiem.

    i jeszcze to:

    SA£ATKA ZE SZPINAKU I CUKINII
    15 dag makaronu (kokardki)
    1 m³oda cukinia
    kilka li¶ci szpinaku
    2 ³y¿ki startego parmezanu
    3 z±bki czosnku
    kilka listków bazylii
    ½ szklanki bulionu
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    – makaron ugotowaæ al dente,
    – szpinak przebraæ, pozostawiæ same miêkkie listki,
    – cukiniê pokroiæ w cieniutkie plasterki, lekko posoliæ,
    – bazyliê zmiksowaæ z czosnkiem, dodaæ bulion, sól, pieprz i sok z cytryny,
    – po³±czyæ wszystkie sk³adniki, polaæ sosem, posypaæ startym parmezanem.

    Pozdrawiam
    B.

    #43308
    Katarzyna
    Participant

    A to z naszego forum, poniewa¿ nie mogê wkleiæ linka, to kopiujê ca³y przepis. Mam nadziejê, ¿e Ewa mnie nie skrzyczy 😉
    "Napisa³ Ewa
    ¦wie¿e listki m³odego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu ods±czam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie drê do miski na mniejsze kawa³ki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewkê , wszystko zalewam kwa¶n± ¶mietana(taka gêst±) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli .
    Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostêpny zawsze i gotowy do przyrz±dzania (umyty) tak ze niesamowita jest szczê¶ciara ze mnie .
    Uwaga do tej surówki : trzeba mieszaæ ostro¿nie gdy¿ m³ody szpinak jest bardzo delikatny , próbowa³am równie¿ ze starego ale jest trochê ³ykowaty ."
    B.

    #43366
    Ewa
    Participant

    Bazylio nie obraze sie na Ciebie , taka salatke kazdy moze wymyslic . Mam nadzieje ze pomysl sie spodoba wiekszej ilosci osob ze wzgledu na wartosc odzywcza (no coz macie niezlego swira na punkcie tego zielonego paskudztwa przed soba . Czekam na inne propozycje surowek ze swiezego szpinaku

    Pozdrawiam Ewa NYC

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.