Szpinakowe przepisy

Katarzyna
Participant
Posted on 12 marca 2005 at 13:25

Pomy¶la³am sobie, ¿e zacznê nowy w±tek, bo poprzedni strasznie d³uga¶ny jest. I zacznê przepisem na JAJA TOPIONE W SZPINAKU
6 jaj
1 kg szpinaku
½ szklanki mleka
1 ³y¿ka mas³a
1 ³y¿ka m±ki
sól, z±bek czosnku
20 dag startego sera ¿ó³tego
ga³ka muszkato³owa
t³uszcz
tarta bu³ka
– szpinak popyrkaæ z wyci¶niêtym czosnkiem, sol±, mlekiem i zasma¿k± z mas³a i m±ki, dodaæ ga³kê,
– ¿aroodporny pó³misek wysmarowaæ t³uszczem i posypaæ bu³k±, wy³o¿yæ szpinak, zrobiæ wg³êbienia i wbijaæ w nie jaja sol±c je,
– ca³o¶æ posypaæ serem,
– zapiekaæ do zrumienienia.

Jak macie jakie¶ ciekawe szpinakowe co nieco, dawajcie!
Ps.
Wrzucam te¿ ten przepis na wegetariañskie, ¿eby naszemu szefowstwu szanownemu i zapracowanemu oszczêdziæ roboty 😉

Ewa
Participant
Posted on 12 marca 2005 at 19:42

Bazylio czy ta zasmazka konieczna jest ? Probuje zrzucic pare kilo wiec ograniczam maki i inne weglowodany i czy mozna zastapis to czyms innym?

Anerite
Participant
Posted on 12 marca 2005 at 23:52

Ewuniu zanim Bazylia odpisze, powiem moje zdanie. Nigdy nie daje do szpinaku zasmazki, tylko troche masla i niewiele gestej smietany do smaku. W tym przepisie chodzi o zageszczenie szpinaku, zeby sie trzymal po dodaniu jajek, ale moim zdaniem mozesz nie robic zasmazki, jedynie starac sie zrobic szpinak na gesto i troszke smietany pomoze, aby byl zwarty. Jednak czasami wyjatkowo troszke zasmazki nie doda Ci wagi, co innego, jak ktos stosuje codziennie do zup i sosow. Mozesz tez zrobic polowe podanej ilosci. Ja prawie nigdy nie robie zasmazki, ale raz na jakis czas jesli naprawde konieczne, to nie ma znaczenia, Jadlam tez kiedys szpinak zrobiony inaczej. Umyte swieze liscie szpinaku tylko zblanszowane, juz nie surowe, ale jeszcze jedrne z dodatkiem masla i siekanego czosnku + sadzone jajka. Bylo pyszne i oryginalne. Musze sie dowiedziec od mojej przyjaciolki dokladnie jak ona to robila. Szpinak jest b. zdrowy i pyszny, jesli wlasciwie zrobiony. Hindusi robia zupelnie inaczej niz my i jest wspanialy. Ewuniu, kiedys Ci obiecalam adres do ogrodnictwa, ktore wysyla nasiona i male sadzonki. Masz jeszcze troche czasu, ale teraz posylam, sprawdz sobie linki:
http://www.shepherdseeds.com
http://www.reneesgarden.com.
http://www.whiteflowerfarm.com

Pozdrawiam, Anerite.

Katarzyna
Participant
Posted on 13 marca 2005 at 02:04

Anerite ma racjê co do tej zasma¿ki. Nie jest konieczna, ale daje gêsto¶æ, w koñcu te jaja powinny siê na czym¶ trzymaæ. Ale jak odpowiednio odparujesz wodê ze szpinaku, to te¿ jest gêsty. I muszê siê przyznac ze wstydem, ¿e szpinaku li¶ciastego (mam na my¶li ¶wie¿ego) nigdy nie robi³am. Nie mam zaufania do tego na rynku (jakie¶ o³owie czy co¶), choæ z drugiej strony wszystko, co jem mo¿e byæ i najprawdopodobniej jest naszpikowane metalami ciê¿kimi. Eh!
Pozdrawiam
B.

Anerite
Participant
Posted on 13 marca 2005 at 03:36

Bazylko, kupuj swiezy szpinak, tylko ze musi to byc wieksza ilosc, bo sie bardzo redukuje. A skad wiemy, co jest w tym gotowym, mrozonym? Jest wiecej roboty ze swiezym, bo trzeba dokladnie kilka razy plukac, ale taki szpinak tylko zblanszowany to inna piesn. Anerite.

Katarzyna
Participant
Posted on 13 marca 2005 at 11:33

Czekam na sezon i kupiê ¶wie¿y. Mo¿e uda siê trochê wysiaæ na dzia³ce u rodziców, ale ponoæ ¿eby co¶ z tego mieæ, to trzeba ca³e pole ….:laugh:
B.

Ewa
Participant
Posted on 13 marca 2005 at 17:13

Dziekuje niezawodne kobitki , Irenko i za te adresy (oj maz sie wkurzy za moje uprawy hihihihihihi) dzieki jeszcze raz 🙂 🙂 🙂

Agnieszka
Participant
Posted on 15 marca 2005 at 20:12

[b]Bazylio![/b] Uprzejmie informujê, ¿e zrobi³am mielone ze szpinakowym nadzieniem! Uroczysta premiera min i smaków odbêdzie siê w sobotê w czasie imprezki rodzinnej :laugh: Trzymaj kciuki! Wprawdzie przez okno mnie nie wyrzuc±, bo to mój dom, ale mog± czym¶ [i]we mnie[/i] rzucaæ! 😉
Gotowa³am te¿ zupê szpinakow±. W taki sam sposób jak szczawiow±, tzn. z ziemniaczkami i jajkiem. Gdybym doda³a troszkê soku cytrynowego by³aby jeszcze lepsza i praktycznie nie do odró¿nienia od szczawiowej. Pycha!
Aga

Katarzyna
Participant
Posted on 16 marca 2005 at 00:57

To trzymam kciuki, ¿eby nie pluli Ci na stó³, ¶ciany itp. :laugh:
I donie¶, jakie mieli miny, kiedy odkryj± trefne nadzienie!
B.

Mariusz
Participant
Posted on 16 marca 2005 at 10:44

Tez uwazam, ze swiezy jest lepszy od mroznonego. swoja droga – ciekaw jestem, czy ze swiezego uzywacie tylko blaszek lisciowych czy calych lisci – lacznie z nerwem. Wg mnie te nerwy sa na tyle delikatne, ze nie trzeba z nich rezygnowac.. A moze zna ktos przepisy na salattki z uzyciem swiezych listkow (bez blanszowania). Kiedys gdzies widzialem taki przepis, ale umknal mi jakos.
No i jeszcze jedno- szpinak jest tzw roslina krotkiego dnia – zatem zbiory sa wiosna i jesienia,a latem szpinaku swiezego raczej sie nie kupi (przynajmniej w Polsce). Wg mnie – ten wiosenny jest delikatniejszy i lepszy.

Katarzyna
Participant
Posted on 16 marca 2005 at 11:06

Gdzie¶ taki przepis mia³am, ale mam takie dzikie mnóstwo przepisów, ¿e to mo¿e potrwaæ 😉 Ale poszukam. Mo¿e wcze¶niej kto¶ inny co¶ znajdzie.
B.

agulinaa
Participant
Posted on 16 marca 2005 at 16:53

Ja poszperalam i znalazlam takie cos :
SA£ATKA SZARPANA

Sa³atka:
li¶cie surowego szpinaku (pêczek)
rukola (ma³e opakowanie)
szczypiorek (pól pêczka)
pomidorki koktailowe (ma³e opakowanie)

Sos:
musztarda (duza ³yzka)
czosnek (3-4 z±bki)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
wszystko razem wymieszaæ

PRZYRZ¡DZANIE:

Wszystko umyæ i osuszyc. Oderwaæ szpinakowe ³odyzki, li¶cie poszarpaæ, rukole poszarpaæ i wymieszaæ w misce. Nak³adaæ na talerze dok³adaj±c po kilka pomidorków, przyozdobiæ ca³ymi ³ody¿kami szczypiorku (aby wygl±da³y jak bierki).
Polaæ sosem. Smacznego!… (za przepis bardzo dziêkujê Kasi)
SURÓWKA ZE SZPINAKU WIOSENNEGO W MAJONEZIE

– 30 do 40 dkg m³odego szpinaku,
– majonez,
– 2 jajka na twardo,
– pêczek rzodkiewek.

SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:

Szpinak dok³adnie op³ukaæ, otrz±sn±æ, odci±æ ³ody¿ki i pokroiæ w drobne paski. Rzodkiewkê pokroiæ w plasterki i z drobno posiekanymi jajkami dodaæ do szpinaku. Wymieszaæ z majonezem…
SA£ATKA ZE SZPINAKU

– 20 dag szpinaku – sól i bia³y pieprz
– 10 dag ma³ych twardych pieczarek – 2 ³y¿ki octu winnego
– pêczek szczypiorku – 2 ³y¿ki soku z jab³ek
– 2 ³y¿ki upra¿onych pestek s³onecznika – 3 ³y¿ki oliwy z oliwek
– 1 ³y¿ka musztardy Dijon

SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:

Zaczynamy od sosu. Mieszamy oliwê z musztard±, sokiem z jab³ek i octem. Doprawiamy sol± i pieprzem, ewentualnie cukrem. Nastêpnie myjemy szpinak i ods±czamy go z wody. Pieczarki czy¶cimy, myjemy i kroimy w plasterki. £±czymy szpinak z pieczarkami, zalewamy sosem i dok³adnie, ale delikatnie , mieszamy. Sa³atkê podajemy posypan± pestkami s³onecznika i posiekanym szczypiorkiem…

Przepisy pochodza z serwisu [url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]

Jeszcze swego czasu Magda z Mediolanu podawala fajny przepis na salatke ze szpinaku z czosnkiem i parmiggiano reggiano ale nie pamietam proporcji, szkoda, bo chyba warta przyrzadzenia 🙁

Katarzyna
Participant
Posted on 16 marca 2005 at 21:23

Znalaz³am takie oto przepisy:
SA£ATKA SZPINAKOWO-GRZYBOWA
30 dag ¶wie¿ego szpinaku
20 dag grzybów, najlepiej prawdziwków
1 ³y¿ka mas³a
bia³y mielony pieprz
sól
pó³ cytryny
kilka ga³±zek koperku
z±bek czosnku
cukier do smaku
3 ³y¿ki oliwy

– li¶cie szpinaku przebraæ, umyæ i odci±æ ogonki,
– grzyby umyæ, wiêksze pokroiæ na kawa³ki,
– na patelni rozpu¶ciæ mas³o, wsypaæ grzyby, przesma¿yæ, udusiæ, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem, ostudziæ,
– szpinak wymieszaæ z grzybami,
– czosnek obraæ, drobno posiekaæ lub przepu¶ciæ przez praskê, utrzeæ z sol± i cukrem, dodaæ sok z cytryny, wymieszaæ z oliw±,
– sosem polaæ sa³atkê, posypaæ drobno posiekanym koperkiem.

i jeszcze to:

SA£ATKA ZE SZPINAKU I CUKINII
15 dag makaronu (kokardki)
1 m³oda cukinia
kilka li¶ci szpinaku
2 ³y¿ki startego parmezanu
3 z±bki czosnku
kilka listków bazylii
½ szklanki bulionu
sól, pieprz
sok z cytryny
– makaron ugotowaæ al dente,
– szpinak przebraæ, pozostawiæ same miêkkie listki,
– cukiniê pokroiæ w cieniutkie plasterki, lekko posoliæ,
– bazyliê zmiksowaæ z czosnkiem, dodaæ bulion, sól, pieprz i sok z cytryny,
– po³±czyæ wszystkie sk³adniki, polaæ sosem, posypaæ startym parmezanem.

Pozdrawiam
B.

Katarzyna
Participant
Posted on 16 marca 2005 at 21:31

A to z naszego forum, poniewa¿ nie mogê wkleiæ linka, to kopiujê ca³y przepis. Mam nadziejê, ¿e Ewa mnie nie skrzyczy 😉
"Napisa³ Ewa
¦wie¿e listki m³odego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu ods±czam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie drê do miski na mniejsze kawa³ki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewkê , wszystko zalewam kwa¶n± ¶mietana(taka gêst±) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli .
Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostêpny zawsze i gotowy do przyrz±dzania (umyty) tak ze niesamowita jest szczê¶ciara ze mnie .
Uwaga do tej surówki : trzeba mieszaæ ostro¿nie gdy¿ m³ody szpinak jest bardzo delikatny , próbowa³am równie¿ ze starego ale jest trochê ³ykowaty ."
B.

Ewa
Participant
Posted on 19 marca 2005 at 05:53

Bazylio nie obraze sie na Ciebie , taka salatke kazdy moze wymyslic . Mam nadzieje ze pomysl sie spodoba wiekszej ilosci osob ze wzgledu na wartosc odzywcza (no coz macie niezlego swira na punkcie tego zielonego paskudztwa przed soba . Czekam na inne propozycje surowek ze swiezego szpinaku

Pozdrawiam Ewa NYC

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email