Świetne przepisy

TW
Participant
Posted on 8 grudnia 2008 at 17:22

Hej! Znalazłem świetną stronkę. Dużo przepisów, dobrze opisane. Jest w czym przebierać, kilka z nich osobiście sprawdziłem:) Jak ktoś bardzo lubi gotować i zna dużo przepisów to jeszcze może fajną zastawę stołową wygrać.

marek
Participant
Posted on 9 grudnia 2008 at 21:19

Przykro mi, ale zamieszczając adres innej strony wypada zapytać o zgodę, pozdrawiam.

Elżbieta Piasecka
Participant
Posted on 17 grudnia 2008 at 02:15

Witam:) jestem nowa na forum:)
Szukam wątku dotyczącego pieczywa. Czy jest tutaj takowy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

marek
Participant
Posted on 19 grudnia 2008 at 01:29

[url]http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/inne-wypieki.html [/url] Może tutaj znajdziesz coś interesującego.

Tomek Komar
Participant
Posted on 15 stycznia 2009 at 19:04

fajne ale nieco czasochlonne ale coz… cos za cos widocznie 🙂

marek
Participant
Posted on 17 stycznia 2009 at 09:05

Tak to bywa, czasami trzeba się napracować aby uzyskać zamierzony efekt.

Tomek Komar
Participant
Posted on 25 lutego 2009 at 17:49

tak jak juz na innym forum spytalem sie o sos do burrito to moze tu ktos zna jakis dobry przepis ? :>

Anerite
Participant
Posted on 27 lutego 2009 at 22:01

Pytales takze tu w temacie „produkt 2008 roku”, dostales, ale nie czytales odpowiedzi, ot, co.

Tomek Komar
Participant
Posted on 28 lutego 2009 at 18:43

ok ok spokojnie ;p juz obczailem 🙂

Tomek Komar
Participant
Posted on 2 marca 2009 at 16:25

no tak …kiepsko z precyzowalem tam dostalem przepis na sos :> i dziekuje bardzo za niego ? > a kolejna sprawa tu mi chodzilo juz o przepis na same burrito…. czyli jak zrobic takie ciasto i co do srodka :>

Anerite
Participant
Posted on 2 marca 2009 at 22:28

Burrito to jest potrawa meksykanska, ktora sklada sie z meksykanskich plackow – tortilla i nadzienia – jako calosc. Niektorzy mylnie sadza, ze te placki to sa burrito a burrito znaczy wlasnie nadzienie, nie placki.
Placki tortilla sa robione albo z maki pszennej, zwyklej, albo z maki kukurydzianej. Prawdziwe tortilla robione sa ze smalcem, najsmaczniejsze, pseudo tortilla z innym tluszczem zamiast smalcu, juz nie takie smaczne, z tym juz nie bede sie wywodzic. Plackow tortilla nie warto robic samemu. Sa gotowe pakowane po 10 sz. lub wiecej i najlepiej kupic. Nadzienie bywa bardzo rozne, moze byc mieso wolowe, wieprzowe albo z kurczaka, do tego fasola albo w calosci albo w formie pasty, z ziemniakami i miesem, ze specjalna papryka wedzona chipotle i miesem albo jeszcze inne dodatki. Moze tez byc jarskie burrito bez miesa. Najpopularniejsze jest z miesem do wyboru i fasola. Do wszystkiego daja cillantro, czyli natke koriander, jako dodatek – obok salsa jak podalam (salsa nie moze byc miksowana, nidgy, tylko drobniutko krojone skladniki) i troche gestej b. dobrej smietany. Smietana nie jest niczym przyprawiona i nie jest to zaden sos. Smak ma taki sam, jak polska smietana, tyle, ze jest bardziej gesta. Jest tez smietana meksykanska – rozrobiona – mleko z gesta smietana pol na pol, smak ten sam, tylko mniej gesta. Placki tortilla i smietane meksykanska mozna dostac w dzialach z importowana zywnoscia, jesli sa sprowadzane.
Wykonanie burrito jest nieco skomplikowane, raczej nie polecam robic samemu, bo i tak sie nie zrobi tak, jak ma byc oryginalnie, w to wchodza oryginalne produkty i sposob wykonania. Ale jesli ktos ciekawy przepisow, to w polskiej wersji znajdzie na Google wpisujac haslo: burrito przepisy, ale te prawdziwe oryginalne sa w wersji angielskiej, kto wlada angielskim, wpisuje haslo: burrito recipes i zaznacza w wyborze j. angielski. Tam sa oryginalne meksykanskie przepisy, a nie polskie wersje, ktore maja malo wspolnego z oryginalem.
Przepisy na placki tortilla sa pod haslem – tortilla recipes, albo tortilla przepis. Jednak nie warte zachodu, aby robic samemu.

Tomek Komar
Participant
Posted on 5 marca 2009 at 20:09

ok, dziekuje slicznie za wyczerpujace przepisy na salse i burrito i rzeczywiscie nie wiem czy temu podolam ale zapisalem na kompa i jak sie uda przekaze mojej „polowce”, ktora jest bardziej w tym wszystkim wprawiona i mam nadzieje, ze mimo wszzystko cos fajnego z tego wyjdzie =]

pozdrawiam 🙂

Anerite
Participant
Posted on 5 marca 2009 at 22:03

Komar, salsa jest super latwa do wykonania, taka prosta, jak podalam i jest bardzo smaczna. Sluzy ona jako dodatek prawie do kazdego dania, nie tylko do burito i zwykle jest za darmo w restauracjach, kto chce, bierze sam ile chce, jednak koniecznym dodatkiem jest papryczka jalapeno, bez niej nie ma co robic. Najpierw trzeba kupic jalapeno, pomidory i cebula zawsze sa, tylko maja byc te roma (sliwkowe) bo sa miesiste i maja malo soku. Inne soczyste pomidory sie do salsy nie nadaja, ze wzgledu na duza ilosc soku wlasnie i maja inny smak. Pomidorow sie nie obiera ani nie usuwa pestek, wszystko idzie do salsy.
Jednak placki tortilla trzeba kupic, choc niby proste, jednak nie polecam robic samemu, beda problemy. Tortille sa z maki pszennej albo kukurydzianej, co kto woli, ja nie lubie kukurydzianych. Jak polowka zrobi, to napisz jak sie udalo.

Tomek Komar
Participant
Posted on 7 marca 2009 at 13:41

z tortilla nie powinineem miec problemu bo w macro widzialem ladnie zapakowane a sos bede staral sie zrobic wedle przepisu jak nie wyjdzie bede dalej pytal jak sie uda bede dziekowal 🙂 choc i tak juz jestem wdzieczny 🙂

marys
Participant
Posted on 21 czerwca 2009 at 18:37

hej wszystkim 🙂
mam maly problem… obiecalam mamie ze przez cale wakacje bede gotowala obiady w domu, a nie potrafie gotowac… mialabym prosbe do Was. czy moglibyscie mi dac kilka nazw jakichs prostych dan? bo jak dla mnie to za duzo tutaj jest przepisow…
bylabym bardzo wdzieczna. czekam na odp i pozdrawiam 🙂

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email