Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszenie owoców

Home Forums Działy Hudy Park Suszenie owoców

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #44994
    Katarzyna Chudecka
    Participant

    [color=#000080]Witam!
    Moja mama ostatnio kupiła sobie suszarkę do owoców i warzywa i teraz zabrała się do roboty. Nasuszyła już śliwek, teraz zabrała się za jabłka .
    I teraz moje pytanie: czy ktoś wie, jak powinno przechowywać się takie rzeczy? W szczelnie zamknietym pojemniku czy np. w woreczku z materiału?A może jeszcze inaczej?[/color]

    #44996
    marek
    Participant

    Zdecydowanie cpolecam słoje, wcześnie odpowiednio przygotowane tzn wysterylizowane we wrtzątku lub w piekarniku. Są specjalne plastikowe pojemniki ale moim zdaniem cześć składników chemicznych przenika do przechowywanego suszu. Słoję szklane to produkt naturalny, głównym składnikiem jest krzem i dodatki takie jak węglan sodu czy mączka wapienna. Reasumijąc słoje szklane, szczelnie zamknięte. Warunkiem oczywiście jest dobra jakość suszu, zbyt wilgotne pokryją się, często bardzo szkodliwą pleśnią. Powodzenia.

    #44999
    admin
    Keymaster

    Pamiętam jak moja Babcia robiła susz owocowy. Przechowywała go później w płóciennym woreczku zawieszonym w przewiewnum miejscu. Cała zimę suszone owocki były świetne, bardzo smaczne i pachnące i nigdy nie zapleśniały

    #45000
    marek
    Participant

    Trudno się z Toba nie zgodzić. Moja mama tak przechowywała suszone grzyby. Powodowane to było tym że tak owoce jak i grzyby nie były pozbawione zupełn ie wilgoci więc przechowywane w innych warunkach pleśniały.

    #45016
    admin
    Keymaster

    a do jakiego momentu nalezy suszyć owoce? w moim przypadku są to brzoskwinie. czy muszą być całe zasuszone? czy mógł by i ktoś podać orjentacyjnie jak długi jest czas suszenia np. śliwek, chyba ze ktos juz suszyl brzoskwinie to jeszcze lepiej. no i jak najlepiej szyszyć brzoskwinie? w całości w plasterkach czy przekrojone na 4-ry części.
    pozdrawiam.

    #45017
    Anerite
    Participant

    Owoce najlepiej suszyc pokrojone w plasterki, male jablka lub gruszki moga byc w cwiartkach, ale brzoskwinie zawieraja duzo soku i susze nie powinno byc w plastrach, takich srednich, sliwki moga byc w cwiartkach. Im bardziej soczyste owoce, tym dluzej sie beda suszyly, wiec trzeba je pokroic. Owoce musza byc zupelnie wysuszone, inaczej beda plesnialy i w przypadku duzych, soczystych owocow trudno miec pewnosc, czy w cwiartkach w srodku sa zupelnie ususzone. Najlepiej suszyc w specjalnej suszarce do owocow i warzyw, napewno jest w handlu, ma 4-5 poziomow wiec suszy sporo za kazdym razem, jest na prad, ktorego malo zuzywa i powinna byc dolaczona broszurka z instrukcja. Zakup sie oplaci napewno. Mozna tez suszyc w piekarniku rozkladajac pokrojone owoce na blasze do pieczenia wylozonej papierem sniadaniowym. Suszy sie w temp. ok 60 C przy uchylonych drzwiczkach. Na powietrzu moze byc ryzykowne, muchom moga smakowac i pogoda moze sie szybko zmienic. Anerite.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.