Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel jabłkowy z cynamonem i rodzynkami

Home Forums Temat Specjalny Wielkanoc Strudel jabłkowy z cynamonem i rodzynkami

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #45933
    Zdzisław Zdzislaw
    Participant

    Składniki:

    1 opakowanie ciasta francuskiego

    1 kg jabłek

    30 g rodzynek

    cynamon

    50-60 g cukru

    10 g cukru waniliowego

    bułka tarta do podsypania

    jajko do smarowania

    cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania:

    Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Przyprawić cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki, odstawić, aby wszystkie składniki przeszły aromatem, a jabłka puściły sok.

    Rozmrożone ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta. Posypać bułką tartą. Wyłożyć farsz jabłkowy, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku. Założyć boki, posmarować roztrzepanym jajkiem i zawinąć w rulon. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka, delikatnie nakłuć tak, aby para wodna mogła ulotnić się w czasie pieczenia. Strudel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut. Po wyciągnięciu posypać obficie cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem angielskim (sos na bazie mleka, żółtek i cukru oraz wanilii), z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Doskonale smakuje również na zimno. więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.