Strudel jabłkowy z cynamonem i rodzynkami

Zdzisław Zdzislaw
Participant
Posted on 6 kwietnia 2010 at 18:16

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 kg jabłek

30 g rodzynek

cynamon

50-60 g cukru

10 g cukru waniliowego

bułka tarta do podsypania

jajko do smarowania

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Przyprawić cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki, odstawić, aby wszystkie składniki przeszły aromatem, a jabłka puściły sok.

Rozmrożone ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta. Posypać bułką tartą. Wyłożyć farsz jabłkowy, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku. Założyć boki, posmarować roztrzepanym jajkiem i zawinąć w rulon. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka, delikatnie nakłuć tak, aby para wodna mogła ulotnić się w czasie pieczenia. Strudel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut. Po wyciągnięciu posypać obficie cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem angielskim (sos na bazie mleka, żółtek i cukru oraz wanilii), z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Doskonale smakuje również na zimno. więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email