Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Slimaki

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #44078
    admin
    Keymaster

    Mam ¶limaki winiczki i nie wiem co dalej z nimi robiæ
    MOZE ZNACIE PRZEPIS NA SLIMAKA MARYNOWANEGO LUB INNYN SPOSÓB?

    #44081
    marek
    Participant

    [b]¦limaki nadziewane w muszlach.[/b]
    2 gar¶ci winniczków,
    gar z wrz±c± wod±,
    sól,
    cebula,
    pieczarki,
    mas³o,
    mleko,
    czosnek,
    2 jajka,
    ga³ka muszkatu³owa,
    zielona pietruszka.
    Sposób przygotowania:
    ¦limaki wrzuciædo gor±cej, posolonej wody, gdy ¶limaki wyjd± ze skorup, wybraæ wszystkie muszelki, ¶limaki za¶, dodawszy trochê cebuli, kilka pieczarek, pó³ ³y¿ki mas³a, dusiæ pod przykryciem przez pó³ godziny. Potem wrzuciæ na stolnicê, usiekaæ drobno,dodaæ bu³kê namoczon± w mleku i dobrze wyci¶niet±, dwa ca³e jajka, trochê surowego mas³a, szczyptê soli, pieprzu i ga³ki muszkatu³owej, wymieszaæ razem, nape³niæ tym farszem muszelki ze ¶limaków, polac ka¿d± mas³em z przyrumienion± bu³eczk±, u³o¿yæ na pó³misku i wstawiæ na 10 minut do pieca.

    [b]¦limaki po burgundzku [/b]
    Sk³adniki:
    – 60-80 ¿ywych ¶limaków
    – 2 gar¶cie soli
    Sos:
    – 75 ml wody
    – 750 ml bia³ego burgunda
    – 1 niewielka cebulka
    – 5 go¼dzików
    – pêczek zió³ (po 3 ga³±zki koperku tymianku i natki)
    Wonne mas³o:
    – 40 dag mas³a
    – 4 dag posiekanych szalotek
    – 3 posiekane z±bki czosnku
    – 3 ³y¿ki natki
    – sól
    – pieprz
    Sposób przyrz±dzania:
    ¦limaki w³ó¿ do naczynia i przykryj. Odstaw w ch³odne miejsce na tydzieñ. W³ó¿ do miski i zasyp sol±. Mieszaj, a¿ pozbêd± siê soku. Starannie wyp³ucz, odstaw i po jakim¶ czasie znów wyp³ucz. Operacjê tê powtórz 4-5 razy.
    W³ó¿ ¶limaki do garnka i zalej zimn± wod±. Doprowad¼ do wrzenia i gotuj 10 minut. Os±cz i wyjmij ¶limaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuæ czarne czê¶ci ¶limaków.
    Zrób sos: wymieszaj wodê z winem, przypraw sol± i pieprzem, dorzuæ cebulkê naszpikowan± go¼dzikami i pêczek zió³.
    W³ó¿ ¶limaki i gotuj 3 godziny na ma³ym ogniu. Odced¼ (sos zachowaj). Stop mas³o, dodaj szalotki, czosnek i natkê. Du¶ przez chwilê, przypraw sol± i pieprzem.
    Do ka¿dej muszelki wlej ³y¿kê sosu z gotowania ¶limaków. Wsuñ ¶limaka i zalej wonnym mas³em. Podawaj na ciep³o.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.