Sało

marek
Participant
Posted on 18 marca 2006 at 15:46

Szkam przepisu na tradycyjny przysmak rosyjski SAŁO.

Anerite
Participant
Posted on 19 marca 2006 at 23:14

Salo jest to poprostu wedzona i grubo paprykowana slonina, kiedys b. popularna w Polsce i napewno jadles, byla w kazdym miesnym sklepie, a moze i teraz jest. Slonina w tej postaci jest szeroko znana we wschodniej Europie i nazwy sa podobne. Ponizej podaje linki dla amatorow, ale to w j. angielskim, jest b. duzo na ten temat, szukac nalezy pod haslami: "salo – ukrainian dish" lub "salo – food". Moze jest w polskiej wersji Google, trzeba poszukac.
http://en.wikipedia.org/wiki/Salo_(dish)
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=salo+-+food&btnG=Search
Anerite.
PS. W Google jest sporo niescislosci i opinie ludzi nie majacych o tym pojecia, wydawane na podstawie domyslow piszacych, ale salo po polsku to po prostu slonina odpowiednio potraktowana. Kiedys byla w puszkach wedzona slonina do smarowania, dla wojska (nie to samo), ale paprykowana slonine napewno mozna dostac, albo zrobic, w jednym z linkow jest przepis i nazwy jakie ma w sasiednich krajach.

Edytowany przez: anerite, w: 2006/03/19 20:43

admin
Keymaster
Posted on 23 marca 2006 at 07:25

Prosze bardzo ( do pytajacego). Anerite

marek
Participant
Posted on 23 marca 2006 at 11:12

Oj, bardzo przepraszam Irenko, dopiero dzisiaj dostrzegłem że odpowiedziałaś :blush: Oczywiście dziękuję. Ale jedno małe ale… Będąc na ukrainie jadłem słoninę która była "marynowana" w zalewie która składała się z soli, ogromnej ilości czosnku, papryczek i innych przypraw. Wtedy nie zapytałem o skład, a dzisiaj nikt mi nie potrafi odpowiedzieć. Być może popełniam błąd nazywając ją sałem.

admin
Keymaster
Posted on 23 marca 2006 at 23:43

Nic nie szkodzi, tylko troszke sie zdziwilam. Nie popelniles bledu, jest to wlasciwa nazwa ukrainska/rosyjska, a dawniej na slonine mowiono w Polsce sadlo. Tak, wiem, ze jest tez forma marynowanej sloniny i moze ona tez byc dodatkowo wedzona, lub nie. Skorzystaj z podanych wczesniej linkow, tam widzialam cos takiego. Nie wiem, czy sklad marynaty bedzie taki sam, ale napewno podobny. Moze tez zapytasz Maxella, sa szanse, ze bedzie mial przepis, a moze jest na jego stronie w wedlinach, adres pewnie masz, jak nie, moge podac. A przy okazji, zniknely oznaczenia nowych postow, a jest to b. potrzebne, nikt nie bedzie czytal ciagle wszystkiego od nowa, tez zniknela szybka odpowiedz i tez potrzena. Pozdrowki, Anerite.

marek
Participant
Posted on 24 marca 2006 at 11:14

Dziękuję Irenko. Zaraz odwiędzę stronę Maxela. Co do oznaczeń na forum to u mnie działają poprawnie więc nie wiem dlaczego masz problemy. Pozdrawiam.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email