Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sało

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #44662
    marek
    Participant

    Szkam przepisu na tradycyjny przysmak rosyjski SAŁO.

    #44669
    Anerite
    Participant

    Salo jest to poprostu wedzona i grubo paprykowana slonina, kiedys b. popularna w Polsce i napewno jadles, byla w kazdym miesnym sklepie, a moze i teraz jest. Slonina w tej postaci jest szeroko znana we wschodniej Europie i nazwy sa podobne. Ponizej podaje linki dla amatorow, ale to w j. angielskim, jest b. duzo na ten temat, szukac nalezy pod haslami: "salo – ukrainian dish" lub "salo – food". Moze jest w polskiej wersji Google, trzeba poszukac.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Salo_(dish)
    http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=salo+-+food&btnG=Search
    Anerite.
    PS. W Google jest sporo niescislosci i opinie ludzi nie majacych o tym pojecia, wydawane na podstawie domyslow piszacych, ale salo po polsku to po prostu slonina odpowiednio potraktowana. Kiedys byla w puszkach wedzona slonina do smarowania, dla wojska (nie to samo), ale paprykowana slonine napewno mozna dostac, albo zrobic, w jednym z linkow jest przepis i nazwy jakie ma w sasiednich krajach.

    Edytowany przez: anerite, w: 2006/03/19 20:43

    #44671
    admin
    Keymaster

    Prosze bardzo ( do pytajacego). Anerite

    #44672
    marek
    Participant

    Oj, bardzo przepraszam Irenko, dopiero dzisiaj dostrzegłem że odpowiedziałaś :blush: Oczywiście dziękuję. Ale jedno małe ale… Będąc na ukrainie jadłem słoninę która była "marynowana" w zalewie która składała się z soli, ogromnej ilości czosnku, papryczek i innych przypraw. Wtedy nie zapytałem o skład, a dzisiaj nikt mi nie potrafi odpowiedzieć. Być może popełniam błąd nazywając ją sałem.

    #44674
    admin
    Keymaster

    Nic nie szkodzi, tylko troszke sie zdziwilam. Nie popelniles bledu, jest to wlasciwa nazwa ukrainska/rosyjska, a dawniej na slonine mowiono w Polsce sadlo. Tak, wiem, ze jest tez forma marynowanej sloniny i moze ona tez byc dodatkowo wedzona, lub nie. Skorzystaj z podanych wczesniej linkow, tam widzialam cos takiego. Nie wiem, czy sklad marynaty bedzie taki sam, ale napewno podobny. Moze tez zapytasz Maxella, sa szanse, ze bedzie mial przepis, a moze jest na jego stronie w wedlinach, adres pewnie masz, jak nie, moge podac. A przy okazji, zniknely oznaczenia nowych postow, a jest to b. potrzebne, nikt nie bedzie czytal ciagle wszystkiego od nowa, tez zniknela szybka odpowiedz i tez potrzena. Pozdrowki, Anerite.

    #44676
    marek
    Participant

    Dziękuję Irenko. Zaraz odwiędzę stronę Maxela. Co do oznaczeń na forum to u mnie działają poprawnie więc nie wiem dlaczego masz problemy. Pozdrawiam.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.