Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

sałatka z czerwonych i zielonych pomidorów we weku

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. sałatka z czerwonych i zielonych pomidorów we weku

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #44823
    admin
    Keymaster

    Witam. Poszukuję przepisu na sałatkę z zielonych i czerwonych pomidorów, którą kładzie się we weka. Dodaje się też cebulę. I tylko tyle pamiętam, no może jeszcze jej pyszny smak. Będę wdzięczna za przepis.

    #44827
    Anerite
    Participant

    Znalazlam na innym forum kilka przepisow, moze cos Ci sie przyda, jest podobne. Podaje, ale bardzo prosze o jakakolwiek odpowiedz, przydalo sie, czy nie, robilas, czy nie itd. Czesto ktos prosi o przepis czy porade, a potem ani me ani be. Nie jest to mile dla osoby, ktora uzywa swego czasu, aby wyszukac i wpisac przepisy dla kogos, i potem nie dostaje zadnego oddzwieku. Wypada cos odpowiedziec. Ja to pisze ogolnie, ale widze, ze za kazdym razem trzeba prosic o odpowiedz, bo sa tacy, co tego nie rozumieja. Anerite.

    —————————————————————————————————————-
    2 salatki pomidorowe, autorka: Alik
    Mysle, ze mozna tu uzyc kombinacje pomidorow zielonych i czerwonych, jak i w pozostalych przepisach.

    5 kg zielonych pomidorów
    1 kg cebuli
    sól /ok.1 szklanki/

    zalewa:
    1,5 l wody
    2 niepełne szklanki octu 10%
    45 dkg cukru

    Pomidory pokroić w cienkie krążki, cebulę w półkrążki lub wiórka, zasypać solą, dodać odrobinkę octu, wymieszać i zostawić na 12 godz.
    Następnie lekko dcisnąć powstały sok.
    Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić pomidory z cebulą – gotować na wolnym ogniu mieszając, aż będą prawie miękkie /prawie !!!/.
    Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    ———————————————————-
    1 kg zielonych pomidorów
    1 kg ogórków
    1 kg kapusty włoskiej
    1 kg cebuli
    1 kg czerwonych pomidorów /bez łupy/
    1 kg jabłek
    1/2 kg marchewki

    zalewa:
    1/2 l octu 10%
    1 l wody
    2,5 szklanki cukru
    gożdziki, cynamon /w kawałku/, liście laurowe, ziele ang,

    Warzywa pokroić w plasterki z wyj. marchewki, którą jak i jabłka ścieramy na tarku /grube oczka/.
    Zielone pomidory, ogórki, kapustę, cebulę i marchewkę solimy 1 szklanką soli i zostawiamy na ok. 2 godz.
    Na gotującą zalewę wrzucić warzywa lekko odciśnięte i gotować 10 min. /warzywa mają być prawie miękkie/ mieszając, dodać jabłka i pomidory czerwone – zagotować chwilkę. Nakładać gorące do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do ostygnięcia.
    ==============================================
    Pomidorki koktailowe w occie – autorka – Marghe
    Pomidorki nalezy zalać octem wymieszanym z woda i : papryczkami chilli swiezymi, czosnkiem, listkiem laurowym, pieprzem czerwonym i czarnym/ Zalać goracą miksturką. Postawić do góry nogami. Czekać (dobre na drugidzien).
    ========================================
    POMIDORY NA ZIME "AL NATURALE"
    / jesli pomidory sa typu podluznego, uzyskamy klasyczne “pelati” / (zwane inaczej sliwkowe), autorka – Linn.
    – pomidory umyc, naciac gorna czesc / od strony listkow /, przycisnac usuwajac nasiona i czesc plynu, wrzucic na wrzatek, obrac ze skorki i ukladac je pionowo w sloikach pollitrowych
    – zalac osolona woda / 20 g na 1 litr wody /, zamknac i pasteryzowac / 45 minut, jesli sloiki mniejsze – wystarczy 20-25 minut /
    – mozna ochlodzic i pasteryzowac jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas
    przechowywania wynosi 8-10 miesiecy /
    Pomidorki koktajlowe zamykac w calosci / ze skorka i pestkami /, zalane osolona woda.
    ====================================================
    Sałatka z zielonych pomidorów I i 2 – autorka – Baska

    składniki:
    1,5 kg zielonych pomidorów
    50 dag cebuli
    4 szklalnki 6% octu
    4 łyżki miodu
    2 łyżki soli
    łyżka musztardy
    2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki zielonego zmielonego ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    Wykonanie:
    Pomidory, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Układać warstwami w misce, przesypać solą, nakryć pokrywką i postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Do dużego garnka wlać ocet, dodać przyprawy oraz miód; zagotować na małym ogniu. Pomidory osączyć z soku, przełożyć do garnka, dodać obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Zagotować, później ogień zmniejszyć i gotować jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w chłodne suche miejsce.
    ———————————————————————————
    Sałatka z zielonych pomidorów II
    składniki:
    2 kg zielonych pomidorów
    1 kg cebuli
    2 szklanki 10% octu
    6 szklanek wody
    szklanka cukru
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    łyżeczka goździków
    sól
    wykonanie:
    Pomidory umyć i pokroić w cienkie talarki. Układać w misce, przesypując warstwy solą. Nakryć pokrywką i zostawić w chłodnym miejscu na 12-16 godzin. Po tym czasie wylać wytworzony sok, a pomidory wymieszać z obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulą i odstawić na 15 min. W dużym emaliowanym garnku zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć pomidory i cebulę, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w
    chlodne miejsce.

    #44828
    marek
    Participant

    O, Irenka jak zawsze niezawodna i pomocna. 🙂

    #44829
    admin
    Keymaster

    Serdecznie dziękuję Anerite. Zapewniam, że jak tylko pojawią się pomidory na szeroką, masową skalę, skorzystam z trzech, podanych przez Ciebie przepisów. Poza tym pragnę Ci jeszcze raz serdecznie podziękować za trud, jaki włożyłaś w pomoc w mojej sprawie. Wielkie dzięki. Ania.

    #44830
    admin
    Keymaster

    I oczywiście podam jak smakują, gdy będę już ich kosztować. Dzięki.

    #45075
    admin
    Keymaster

    Anerite, jeszcze raz dziękuję. Przepisy, które podałaś, na sałatkę z zielonych pomidorów są super. Wykorzystałam pierwszą i drugą podaną przez ciebie propozycję. Wszyscy się zajadamy. Dziękuję.

    #45076
    Anerite
    Participant

    Bardzo sie ciesze, ze moja pomoc na cos sie przydala, cala przyjemnosc po mojej stronie. Bardzo milo z Twojej strony, ze napisalas o tym. Mozna tez robic konfitury z zielonych pomidorow, moze uda mi sie znalezc, jesli Cie to interesuje. Nie wiem, czy jeszcze da sie robic w tym roku. Pozdrawiam, Anerite.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.