Ryby

Katarzyna
Participant
Posted on 20 stycznia 2005 at 15:06

Witajcie, to znów ja, tym razem z pro¶b± o informacjê. Bardzo lubiê ryby i jem ich du¿o, ale do tej pory ogranicza³am siê do tych najbardziej popularnych: karp, pstr±g, ¶led¼, dorsz, morszczuk, szczupak itp. Jaki¶ czas temu trochê w ciemno kupi³am rybê, która siê nazywa panga. Nic o niej nie wiedzia³am, ale trafi³am w dziesi±tkê, bardzo dobra ryba. Ale o innych rybach wiem niewiele. Dzi¶ kupi³am to³pygê i nie wiem, jak to smakuje, jak najlepiej przyrz±dziæ, z czym najlepiej podaæ. Przygl±da³am siê rybie mas³owej (co to jest?) i kupi³am wêdzonego kiplinga (ca³kiem niez³y). Ale kupuj±c nieznane mi ryby liczê na szczê¶cie, bo na poradê w sklepie nie ma co. Je¶li wiecie co¶ o mniej popularnych rybach, mo¿e podzieliliby¶cie siê t± wiedz±.
Pozdrawiam

Katarzyna
Participant
Posted on 21 stycznia 2005 at 17:01

Je¶li nikt nie chce nic dodaæ, to znowu ja siê odzywam. Ju¿ jestem po spróbowaniu to³pygi. Nie smakowa³a mi. Trochê mulasta, krótkie, ale bardzo grube o¶ci, t³usta. Wiêcej jej nie kupiê.

Katarzyna
Participant
Posted on 26 stycznia 2005 at 00:09

To znowu ja. Dzi¶ kupi³am wêdzon± rybê mas³ow±. Tylko troszkê, bo koszmarnie droga (ok. 50 z³ za kilo). Ale baaardzo dobra. Bia³e aromatyczne miêso, do¶æ zwarte, mo¿na kroiæ w plastry. Smak przypomina mi co¶, nie mam pojêcia, co, w ka¿dym razie jest do¶æ wyrazisty i naprawdê dobry. "Rybiego" smaku czy aromatu prawie nie czuæ. Polecam.
Ps. A co to w ogóle za dziwo ta ryba, wie kto¶? Podejrzewam, ¿e morska, rozmiary ma spore.
B.

marek
Participant
Posted on 26 stycznia 2005 at 00:57

[img size=150]http://www.deepseafish.net/DeepSeaFishHome21003_files/butterfish.gif[/img]

Ewa
Participant
Posted on 28 stycznia 2005 at 07:05

No coz ostatnio polubilam filety z whiting fish (nie mam pojecia jaka jest nazwa po polsku ale przypuszczam ze jest to jakaz nazwa zwiazana z kolorem bialym :unsure: ) naprawde smaczna i szybka w przyrzadzaniu .

Katarzyna
Participant
Posted on 28 stycznia 2005 at 10:04

Whiting to wed³ug s³ownika witlinek. Wg innego czarno srebrna morska ryba. Nie wiem czy to to samo, bo s³owo witlinek nie kojarzy mi siê z ryb±.

marek
Participant
Posted on 28 stycznia 2005 at 13:18

Witlinek (Merlangius merlangis) – cia³a op³ywowe, g³owa ostro zakoñczone. W±sik na dolnej szczêce ma³y lub go brak. Lina boczna wygiêta koloru br±zowego. Grzbiet szary lub oliwkowy, po³yskuj±cy. Brzuch bia³y. Boki srebrne. P³etwy szare, lekko czarne na krawêdziach Nasada p³etwy piersiowej z czarn± plam±. P³etwa odbytowa z bia³± obwódk±. Do¿ywa 13 lat i dorasta do 70 cm.

[img size=150]http://home.no.net/owinther/images/hvitting.gif[/img]

Katarzyna
Participant
Posted on 29 stycznia 2005 at 01:50

I ju¿ wszystko wiemy!

Ewa
Participant
Posted on 29 stycznia 2005 at 20:14

Tak dziekuje za doedukowanie 🙂 ale jest to smaczna rybka zwlaszcza prosto z patelni .Lubie ja rowniez w wersji na zimno z cebula i sosem pomidorowym.

marek
Participant
Posted on 29 stycznia 2005 at 23:03

Ja te¿ przepadam za rybkami, mniam 😉
[img size=150]http://img.coxnewsweb.com/B/06/58/09/image_9586.jpg[/img]

Wiesia
Participant
Posted on 9 lutego 2005 at 13:26

Smakosze ryb, polecam tilapie, jesli taka macie na swoim rynku.
Smaczna, zwarta, nie rozsypuje sie, wystarczy usmazyc na oleju,
bez maki, bez jaja…Robie z nia wszystko , co mi sie zamarzy.
Pyszna, nie ma typowego smaku i zapachu "smierdzadzej " ryby.
Nieduze fileciki, wygodne do przyrzadzania.

marek
Participant
Posted on 9 lutego 2005 at 13:30

Potwierdzam, przesmaczna 🙂 🙂 🙂

Katarzyna
Participant
Posted on 9 lutego 2005 at 18:16

A ja siê w³a¶nie chcia³am o tilapiê zapytaæ, bo siê pojawi³ na ni± przepis. A teraz ju¿ jestem tilapiowo u¶wiadomiona. Jest jeszcze jeden nowy przepis rybny: na miêtusa. Nigdy tego nie jad³am, jak smakuje?
B.

marek
Participant
Posted on 9 lutego 2005 at 18:39

¦wietnie Bazylciu, zwarte miêso bez osci, poczytaj o mietusie w dziale ryby jest tam notka na jego temat. 🙂

Administrator
Keymaster
Posted on 10 lutego 2005 at 21:43

Panga – oficjalnie sprawdzona i zjedzona! Do¶æ smaczna nie powiem.
Przepisy wraz z zdjêciami gotowych dañ:
[b]Panga glazurowana na ostro:[/b]
[url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=873&Itemid=104[/url]
[b]Panga cytrynowa:[/b]
[url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=871&Itemid=104[/url]

Post edited by: admin, at: 2005/02/10 18:44

Post edited by: admin, at: 2005/02/10 18:44

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email