Przyprawa Adżita

Jerzy
Participant
Posted on 15 kwietnia 2007 at 03:58

Witam
Szukam przyprawy nazywa sie "Adżita" moja mama dodawała przyprawę do pilafu lub jak kto woli płowu. Otrzymywała ją od znajomych z Baku . Niestety kontakt sie urwał a przyprawa (a właściwie to chyba jest mieszanka przypraw) się skończyła 🙁 .Jeśli ktokolwiek orientuje się gdzie można ją kupić lub z czego się składa to będę ogromnie wdzięczny za informacje
Pozdrowienia
Jerzy Musiał

Edytowany przez: docent, w: 2007/04/15 01:59

marek
Participant
Posted on 15 kwietnia 2007 at 17:53

Składniki:
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg czerwonej papryki
0,5l oliwy
1 szklanka czerwonego octu winnego
10 dkg soli
30 dkg cukru
30 dkg czosnku
4 ziarenka pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Pomidory obrać ze skórki, marchewkę i czosnek obrać , jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne , paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielic przez maszynkę lub zmiksować. Do rondla o grubym dnie przełożyć zmiksowane składniki, gotować dwie godziny na wolnym ogniu kilkakrotnie mieszając.Po dwóch godzinach dodać 1/2l oliwy, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny. Następnie dodać 10 dkg soli, 30 dkg cukru, 4 ziarenka pieprzu gotować 30 min gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować odwrócić słoiki dnem do góry az do wsytygnięcia.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email