przetwory z pomidorków koktajlowych

admin
Keymaster
Posted on 26 lipca 2005 at 11:39

Bardzo proszê o przepisy na przetwory z pomidorków koktajlowych. Nie wiem co mam z nimi zrobiæ

marek
Participant
Posted on 26 lipca 2005 at 13:59

Sk³adniki:
4 s³oiki po 500 ml:
– 1 kg pomidorów (twardych, o ma³ej ilo¶ci pestek)
– kilka ostrych zielonych papryk (ewentualnie)
– kilka g³ówek czosnku
– 1,5 dag soli
– 1 dag kwasku cytrynowego winiary
– po kilkana¶cie listków laurowych lub ziaren ziela angielskiego
– ³y¿ka cukru
– olej
Wykonanie:
Paprykê umyj. Czosnek obierz i podziel na z±bki. Pomidory umyj i ponak³uwaj je w kilku miejscach wyka³aczk±. Teraz razem z papryk± i czosnkiem u³ó¿ w s³ojach. 3 szklanki wody zagotuj z sol±, kwaskiem cytrynowym, cukrem i zielem angielskim. Zalej ni± pomidory, do ka¿dego s³oika wlej ³y¿eczkê oleju. Pasteryzuj 20 minut.

CHUTNEY POMIDOROWY
1 kg dojrza³ych pomidorów, 50 dag kwa¶nych jab³ek, 25 dag bia³ej cebuli, 6 z±bków czosnku, kawa³ek ¶wie¿ego imbiru, 12 dag rodzynek, 2 ma³e ostre papryczki, ma³y kawa³ek cynamonu, ³y¿ka ziaren gorczycy, 1-2 ³y¿eczki zielonego pieprzu, pó³ ³y¿eczki soli, 30 dag br±zowego cukru, pó³torej szklanki czerwonego octu winnego

Pomidory sparzyæ, przelaæ zimn± wod± i obraæ ze skórki. Pokroiæ w kostkê. Jab³ka obraæ, usun±æ gniazda nasienne i pokroiæ na ósemki. Cebulê obraæ i tak¿e pokroiæ na ósemki. Czosnek i imbir obraæ i posiekaæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ w rondlu. Wlaæ æwieræ szklanki octu i, mieszaj±c, zagotowaæ. Nastêpnie 60-75 min gotowaæ na ma³ym ogniu, czêsto mieszaj±c i wlewaj±c po trochu resztê octu. Gor±cy chutney przek³adaæ do wyparzonych s³oików i natychmiast je zamykaæ. Przechowywaæ w ch³odnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu mo¿na oko³o miesi±ca przechowywaæ w lodówce.

wyszperane w internecie pod has³em "pomidory przetwory"

admin
Keymaster
Posted on 26 lipca 2005 at 14:22

Dziêki za przepisy, ale pomidory koktajlowe s± tak ma³e, ¿e nie wiem czy wystarczy mi cierpliwo¶ci aby obieraæ je ze skórki (chutnej), mo¿e jeszcze jakie¶ przepisy których nie ma na stronach internetowych. Bardzo proszê i z góry dziêkujê

Anerite
Participant
Posted on 26 lipca 2005 at 21:45

Moim zdaniem te przepisy sa na normalne, duze pomidory. Nie wiem, czy sie robi przetwory z koktajlowych pomidorkow, jeszcze nie slyszalam, ale mozesz sobie zrobic 1 sloik na probe. W zasadzie te pomidorki sa tak pyszne, zwlaszcza te lekko slodkawe (jest kilka roznych odmian, ksztaltow i w 2 kolorach), tak, ze najlepiej jesc na surowo, do surowek albo same pomidorki – przekroic na polowki, posypac sola i pieprzem, dodac siekany szczypiorek, mozna dodac posiekane listki bazylii (b.smaczne), albo natke, mozna tez dodac posiekany zabek czosnku, polac dobra oliwa virgin i dobrym octem winnym, albo sokiem z cytryny i jesc z bagietka lub z chlebem z maslem.
Mozesz sprobowac zrobic przecier na zupe czy do sosow, nie trzeba obierac, tylko przetrzec przez sito, skorka zostanie na sicie, ale pomidorki te najczesciej sa o wiele drozsze od zwyklych, szkoda ich na przetwory, chyba ze masz swoje w ogrodku, to mozna jesc sukcesywnie zrywajac, b. dobrze sie trzymaja i na krzaku i zerwane. Swieze mozna tez uzywac do sosow. Anerite.

admin
Keymaster
Posted on 27 lipca 2005 at 09:42

Anerite w³a¶nie dlatego ¿e s± tak smaczne chcê zachowaæ ich smak na zimê. Mam ich tak du¿o, ¿e nie zd±¿ê zjadaæ.

marek
Participant
Posted on 27 lipca 2005 at 14:19

Moim zdaniem wg pierwszego przepisu z powodzeniem mo¿na konserwowaæ i pomidorki koktajlowe

admin
Keymaster
Posted on 27 lipca 2005 at 15:16

Spróbujê wykorzystaæ ten pierwszy przepis, ale nie chce mi siê wierzyæ, ¿e nikt nie konserwuje pomidorów koktajlowych na zimê, nie s±dzê aby dzia³kowicze nie mieli ich w nadmiarze.

Anerite
Participant
Posted on 27 lipca 2005 at 22:08

Poczekaj Kamila, ktos poszuka na pomidorki w sloiku, w przecierze. Anerite.

Jola
Participant
Posted on 28 lipca 2005 at 21:21

mam taki przepis,mo¿e siê nada:
pomidorki umyj,dok³adnie osusz i ponak³uwaj stalow± szpilk±.Uk³adaj je ciasno,ale nie "na ¶cisk"w s³oikach.Zalej przecierem z normalnych pomidorów i pasteryzuj 10-20 minut w zale¿no¶ci od wielko¶ci s³oja.
przecier robisz tak :
dojrza³e pomidory kroisz na czê¶ci,rozgotowujesz we w³asnym sosie i przecierasz przez sito,solisz,pieprzysz do smaku,mo¿esz dodaæ ugotowany i zmiksowany seler.
Smacznego.Jola

admin
Keymaster
Posted on 29 lipca 2005 at 12:24

Jolu dziêkujê za przepis. Obie z mam± szukamy przepisu i nic nie mo¿emy znale¼æ. My¶lê, ¿e ten przepis jest w porz±dku. Je¿eli mia³aby¶ jeszcze jak±¶ sa³atkê – to bardzo proszê o przepis

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email